Zanimljivosti

Nevjerovatna količina svemirskog otpada kruži oko Zemlje

Količina svemiskog đubreta koje kruži oko zemlje nevjerovatno se uvećala u roku od 58 godina. NASA trenutno prati kretanje 20.000 djelova raketa, nefunkiconalne satelite i djelove otpada veće od teniske loptice koji kruže brzinom od 27.000 kilometara na čas.
Nevjerovatna količina svemirskog otpada kruži oko Zemlje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga, oko Zemlje se kreće 500.000 predmeta veličine klikera, dok postoji nekoliko miliona djelova koji su toliko sitni da ih je nemoguće pratiti.

Tu količinu otpadnog materijala teško je zamisliti, pa novi video koji je napravo Kraljevski institut Velike Britanije prikazuje kako to izgleda.

Naučnik Stjuart Grej, predavač sa Univerzitetskog koledža u Londonu, napravio je snimak u kom slikovito prikazuje koliko se količina svemirskog otpada uvećala od lansiranja Sputnjika, prvog satelita, 1957. godine.

Naučnici sa Zemlje prate kretanje većih objekata kako bi spriječili da oni udare u Zemlju ili u neki od satelita koji i dalje funkcionišu.

Svemirski otpad je jedan od najvećih problema svemirskih agencija, jer čak i najmanji djelići mogu nanijeti veliku štetu važnim objektima koji kruže oko naše planete. Ponekad čak i Međunarodna svemirska stanica mora da se ukloni s puta svemirskom đubretu koje bi moglo da je ugrozi.

Samo kad su Kinezi testirali rakete 2007. godine proizvedeno je više od 2.000 djelova đubreta.

Izvor i foto: blic.rs

 

Portal Analitika