Društvo

Morfijum stiže za nekoliko dana

Morfijum u ampulama, koji se koristi za najteže bolove kod pacijenata, trebalo bi da u Montefarm stigne za nekoliko dana, rečeno je Pobjedi iz te apotekarske ustanove.
Morfijum stiže za nekoliko dana
Portal AnalitikaIzvor

U Kliničkim centru Crne Gore, kako je ranije objavljeno, zadnja isporuka od 200 ampula bila je u februaru, a bez tog lijeka najveća zdravstvena ustanova ostala je 17. decembra. Iz Montefarma su naveli da, iako u skladištu trenutno nemaju morfijum ampula, imaju zamjenu "oramorf" kapi i "feutagesic" flastere.

Ampule morfijuma u KCCG potrebne su pacijentima koji su na Odjeljenju intenzivne njege, Klinici za onkologiju i Centru za kardiologiju.

Morfin ili morfijum (tablete i ampule) je lijek koji se dobija iz opijuma i ima snažno analgetičko dejstvo. Zbog opasnosti od razvoja zavisnosti, u medicini se primjenjuje obazrivo i to uglavnom samo protiv najtežih bolova. Morfin može da ublaži i najjače bolove, kao što su bolovi kod infarkta miokarda, terminalne faze raka, kod prostrijelih rana, opekotina i drugih trauma.

Kada je u pitanju snabdjevenost apoteka i ostalih zdravstvenih ustanova ljekovima iz Montefarma, ističu da je ona na nivou od 90 odsto.

Izvor: Pobjeda

Foto: youtube.com

Portal Analitika