Finansije

HETA daje diskont do 45 odsto na dug do 250.000

HETA, kojoj je Hipo Alpe Adria banka ustupila potraživanja, odnosno kredite koje klijenti nijesu vraćali, ponudila je juče diskont do 45 odsto na dug do 250.000 eura, saznaje Pobjeda. Ponuda važi do 1. februara naredne godine.
HETA daje diskont do 45 odsto na dug do 250.000
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko se postigne dogovor, potpisuje se poravnanje pred notarom, a obaveza klijenta će biti da plati pet odsto dogovorene sume najkasnije do 31. marta naredne godine, a ostatak najkasnije do 30. juna.

HETA je juče poslala ponude za poravnanje ovoj kategoriji fizičkih lica koji joj duguju manje od 250.000 eura. Tim klijentima su, ovih dana, poslate ponude za poravnanje, gdje se diskont u zavisnosti od poslovne politike HETA i procjene platežne sposobnosti klijenta kreće i do 45 odsto.

Iz HETA su istakli da i drugi klijenti koji imaju dugovanja prema njoj a koji sami imaju određene predloge za poravnanje - mogu da upute predloge. U zavisnosti od procjene statusa dužnika i poslovne politike HETA i oni će moći da računaju na diskont.

Krediti koje je HAAB prenijela na HETA nijesu obuhvaćeni konverzijom kredita u švajcarskim francima u eure, o čemu je donesen i zakon čiju primjenu nadzire Centralna banka i o čemu je objavila dva izvještaja.

U posljednjem, koji je prije dva dana bio razmatran na skupštinskom Odboru za ekonomiju, guverner Milojica Dakić je kazao da su okončane sve sporne stvari na koje je CBCG ukazala u vezi primjene Zakona o konverziji kredita u francima u eure, te da će CBCG i dalje nadzirati primjenu Zakona o konverziji i redovno izvještavati o tome.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: dnevnik.bg

Portal Analitika