Podgorica

KANA: Neboderima nije mjesto pored remek djela

Grupa arhitekata okupljena pod imenom ,,KANA” (Ko ako ne arhitekte), profesori i studenti sa Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta, učenici Srednje građevinske škole, predstavnici Građanskog pokreta i građani glavnog grada, u znak protesta zbog zgrade koju ,,Normal kompani” počinje da gradi pored hotela ,,Podgorica”, juče su na terasi tog hotela razgovarali o narušavanju arhitektonske estetike.
KANA: Neboderima nije mjesto pored remek djela
Portal AnalitikaIzvor

Oko 80 građana, u 12 sati, prošetalo je od Arhitektonskog fakulteta do hotela ,,Podgorica”, gdje su predstavnici grupe ,,KANA” ukazali na problem na koji, kako su istakli, niko drugi nije reagovao. Okupilo ih je protivljenje izgradnji zgrade čija visoka spratnost DUP-om nije propisana. Kako dodaju, na osnovu parametara koji su dati DUPom, zaključili su da će minimalna visina biti 12 spratova (pet plus sedam). Značaj Oni su podsjetili da je hotel ,,Podgorica” izgrađen 1967. godine po projektu prve crnogorske arhitektice Svetlane Kane Radević. - Svetlana Kana Radević je najveća crnogorska arhitektica. Hotel ,,Podgorica” je najznačajnije djelo Svetlane Kane Radević. Svetlana Kana Radević je za hotel ,,Podgoricu” dobila saveznu ,,Borbinu” nagradu za arhitekturu. Savezna ,,Borbina” nagarada za arhitekturu je najznačajnija arhitektonska nagrada na teritoriji bivše Jugoslavije – naglasili su iz grupe ,,KANA”. Oni su, ponavljajući to tri puta, istakli da je Radević jedini crnogorski arhitekta, a hotel ,,Podgorica” jedini crnogorski objekat odlikovan ,,Borbinom” nagradom za arhitekturu.

-Šta je hotel ,,Podgorica” ako nije kulturno dobro? Da li to onda znači da je onda kulturno loše, da je beznačajan. Da li to znači da je hotel ,,Podgorica” kulturno loše koje je nagrađeno najznačajnijom arhitektonskom nagradom u bivšoj Jugoslaviji. Jer ako jeste, onda je Svetlana kana Radević loš arhitekt, hotel ,,Podgorica” nije trebalo ni da postoji – pitala se grupa mladih arhitekata. (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika