Svijet

Evo zašto je Merkel ličnost 2015. godine

Angela Merkel priznala je da je 2015. godina bila najteža godina za nju, ali pored svih velikih kriza koje su pogodile Evropu, njemačka kancelarka ostaje neprikosnoveni lider starog kontinenta, ocijenila je agencija Frans pres.
Evo zašto je Merkel ličnost 2015. godine
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka kancelarka je ove godine imala maratonske pregovore s Moskvom o Ukrajini, "pokazala je zube" Grčkoj kako bi spasila euro, potom je otvorila granice svoje zemlje izbjeglicama koji s Bliskog istoka pristižu u Evropu.

Svaka njena riječ i izjava je do tančina analizarana jer ona "diktira ton u Evropi, u dobru i zlu", navela je francuska agencija.

Angela Merkel je "dobila" pogrdne karikature na ulicama Atini gdje je poređena s nacistima, kada je zatražila stroge mjere štednje u Grčkoj, potom je proglašena "majkom Terezom" ili "majkom svih izbjeglica", kada je pustila izbjeglice da uđu u Njemačku.

"Ova 2015. godina je bila nevjerovatna i teška.... Nikada nisam ranije doživjela takav intenzitet, jer su se događaji ređali jedni za drugim, a svaki od njih je imao svoju veliku težinu", rekla je polovinom decembra njemačka kancelarka.

Frans pres je naveo da su se mnogi mediji jednoglasno složili da je njemačka kancelarka najuticajnija ličnost 2015. godine. Magazin Tajm i britanski Fajnenšenel tajms su je takođe proglasili "ličnošću godine".

Čak i bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis koji se borio svim silama protiv nje, ne krije svoje divljenje prema kancelarki kada je otvorila granice izbjeglicama.

"Da sam Njemac, možda bih glasao za nju", rekao je Varufakis jednom prilikom za njemačke medije.

Izbjeglička kriza u Evropi prikazala je Angelu Merkel u drugačijem svijetlu. Tokom godina na vlasti, ćerka protestantskog pastora odgojena u istočnoj Njemačkoj, pokazivala je svoju sposobnost da čvrsto vlada.

Izbjeglička kriza za njemačku kancelarku predstavlja misiju. Angela Merkel, čije su govore ismijavali zbog "floskula", otkrila je drugačiji govornički talenat. Riječima "Sve ćemo postići", njemačka kancelarka je željela da smiri svoj narod od straha prema dolasku velikog broja izbjeglica.

Prema njenim riječima, izbjeglička kriza može da se riješi jedino poštovanjem vrijednosti Evropske unije a to su solidarnost i preuzimanje odgovornosti, što za Njemačku znači i suočavanje s protivnicima kao što su ekstremni desničari i populisti. Angela Merkel na taj način želi da spasi Evropu i njene principe, naveo je AFP.

"Vrijedi se boriti za evropsko jedinstvo i za ulogu koji imamo u svijetu. U to sam duboko uvjerena", rekla je ona.

Iako njena riječ ima veću težinu unutar EU, njen način rješavanja izbjegličke krize naišao je na kritike zemalja članica.

Mađarski premijer Viktor Orban koji se protivi prijemu izbjeglica, odbacio je "moralni imperijalizam" kancelarke, dok je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocijenio njenu politiku kao opasnu.

Sa ekonomske strane, kritike je ove godine imao italijanski premijer Mateo Renci koji smatra da Angela Merkel želi Evropu u službi njemačkim interesima.

Kancelarka je kritikovana i u svojoj zemlji zbog izbjeglica, ali ni u Njemačkoj nije naišla na ozbiljnog političkog konkurenta.

"Ona je i dalje veoma poštovana u generalnom smislu. Međutim, mnogi Njemci smatraju da je pogrešna njena politika otvaranja granica", rekao je politikolog Oskar Najdermajer i dodao da će 2016. biti ključni test za Angelu Merkel.

Pored Angele Merkel, na spisku najuticajnijih ličnosti godine AFP-a nalaze se ruski predsjednik Vladimir Putin koji se vratio na međunarodnu scenu vojnim angažmanom u Siriji, kao i poglavar Rimokatoličke crkve Franjo koji je posjetio Centralnoafričku Republiku u konfilktu i uticao na američko-kubansko pomirenje tokom posjete rodnoj Južnoj Americi.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika