Ostalo

Paraolimpijski komitet: Radović sportista godine

Stonoteniser Filip Radović najuspješniji je crnogorski paraolimpijac u 2015. godini, u tradicionalnom izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.
Paraolimpijski komitet: Radović sportista godine
Portal AnalitikaIzvor

Radović je osvojio bronzanu medalju na seniorskom Evropskom prvenstvu u danskom Vejleu, što je prvo odličje sa velikog takmičenja u istoriji crnogorskog paraolimpijskog sporta. Ove godine bio je zlatni i na turnirima u Linjanu i Klužu.

"Hvala svima koji su prepoznali moje rezultate. Nadam se da ću opravdati očekivanja. Čestitam i ostalim nagrađenima", kazao je Radović.

Najuspješniji mladi sportista je atletičar Mirnes Ramović koji je u kategoriji osoba bez vida na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Varaždinu osvojio dvije srebrne medalje - u bacanju diska i kugle. 

Zlatnim plaketama, za izuzetan sportski rezultat, nagrađeni su atletičari Marijana Goranović, Miloš Ranitović i Radmilo Baranin i parabiciklista Danilo Gojković. 

Za najperspektivnijeg sportistu proglašen je devetogodišnji skijaš Petar Kasom. Sportsko-rekreativno društvo slijepih Podgorica proglašeno je za najuspješniju organizaciju. 

Zlatne plakete za izuzetan doprinos razvoju paraolimpijskog sporta u Crnoj Gori pripale su košarkaškom klubu osoba sa invaliditetom Paramont, stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom Luča i Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica. 

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić, kazao je da je ova godina bila istorijska za tu asocijaciju, podsjećajući da je osvojena prva medalja na velikim takmičenjima.

"Crnogorski sportisti prave stvari koje su iznad sportskog rezultata. Veliku stvar za svijest vašeg društva i naše države. Promovišete inkluzivno društvo, prave vrijednosti i poštovanje različitosti među nama", rekao je Tomić na svečanoj promociji.

On je naglasio da se od ove godine praktikuje devet sportova od 28 koliko ih je na programu POI. 

"Godina koja je afirmisala golbal kao sport i iznjedrila novu zvjezdiciu na našem nebu Petra Kasoma. Goranović ostvarila dvije A norme za Paraolimpijske igre, Ranitović je skočio visinu vrijednu bronzane medalje, ali je zbog većeg broja pokušaja ostao bez nje. Godina koja je vratila Baranina u pune vode i pravu uvertiru pred EP u Grosetu. Plivač Ilija Tadić je na zaveslaj od olimpijske norme", rekao je Tomić.

On je kazao da će se godina pamtiti po istorijskom uspjehu Filipa Radovića.

(Mina)

Portal Analitika