Svijet

Beč: Nova godina sa 1.500 policajaca

U Beču će i pored upozorenja od terorističkih napada održati “Novogodišnja trasa“, najveći doček Nove godine pod vedrnim nebom.
Beč: Nova godina sa 1.500 policajaca
Portal AnalitikaIzvor

Zbog toga će biti pojačane snage bezbjednosti, pa se u prijestonici Austrije očekuje 1.500 pripadnika obezbjeđenja.

"Sudeći po trenutnoj situaciji, Novogodišnja trasa će biti održana", saopštio je šef "Marketinga grada Beča" Mihael Draksler, ali nije, takođe, odbacio mogućnost otkazivanja.

Konačnu odluku donijeće policija, austrijska željeznica OeBB, gradski prevoznik i predstavnik grada Beča, dogovoreno je na sastanku održanom povodom informacija da je policija u glavnom gradu povećala mjere bezbjednosti nakon što je dobila upozorenja od prijateljskih obavještajnih službi o mogućnosti terorističkih napada.

Bečka policija će, kako je dogovoreno, za novogodišnju noć u grad dovesti i 250 kolega iz drugih pokrajina, tako da će "Novogodišnjom trasom", ali i svim dijelovima Beča o bezbjednosti brinuti više od 1.500 čuvara reda.

Među njima su pripadnici specijalnih jedinica Vega i Kobra, koji će patrolirati u kompletnoj opremi, što podrazumijeva i automatsko oružje.

U središtu pažnje nadzora policije biće, prije svega, saobraćajna čvorišta.

Ukoliko sve bude teklo po planu posjetioci "Novogodišnje trase" moći će da uživaju u muzici na ulicama Beča na ukupno 13 mjesta.

Pored centra grada, bine će biti postavljene na Prateru i u Aspernu, a planirano je i postavljanje rekorda u "digitalnom vatrometu mobilnim telefonima" - tačno u ponoć biće organizovan pokušaj obaranja svjetskog rekorda.

Da bi građani mogli u tome da učestvuju, moraće na svoje pametne telefone da preuzmu aplikaciju "Oroundo Vienna".

Tako će se u novogodišnjoj noći na displeju pojaviti sat koji odbrojava vrijeme do ponoći, a potom i vatromet uz zvuke valcera.

Da bi svjetski rekord bio oboren neophodno je da građani u ponoć, na trgu ispred Vijećnice, svoje mobilne telefone podignu u vazduh.

Inače, ispred Vijećnice biće organizovan i pravi vatromet u ponoć.

Izvor: b92.net

Portal Analitika