Svijet

Italija: Tokom božićnih praznika spašeno četiri hiljade izbjeglica

Oko četiri hiljade izbjeglica i migranata spašeno je tokom proteklog vikenda u vodama Sredozemnog mora, između Italije i sjeverne Afrike, a nove operacije spašavanja očekuju se i tokom poslednjih dana godine, saopštili su italijanski zvaničnici.
Italija: Tokom božićnih praznika spašeno četiri hiljade izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Italijanska obalska straža saopštila je da je tokom božićnih praznika, od četvrtka do nedjelje, koordinisala spašavanje više od tri hiljade ljudi, dok je norveški brod „Siem Pilot“ spasio 931 izbjeglicu, uključujući 26 maloljetnika, i jutros ih transportovao u Palermo na Siciliji, prenosi AFP.

Prema navodima italijanskih medija, tri osumnjičena krijumčara ljudi, među kojima su dva Gambijca i jedan Somalijac, uhapšeni su u Palermu nakon što je norveški brod pristao u toj luci.

Komandant obalske straže, admiral Vićenco Melone, rekao je da će njihovi napori za spašavanje izbjeglica biti nastavljeni i u narednim danima.

„Ali već možemo da kažemo da je 2015. bila vanredna godina“, dodao je on.

Gotovo milion tražilaca azila ili migranata je stiglo u Evropu od početka ove godine, a najmanje 3.692 osobe su poginule u pokušaju da pređu Sredozemno more i stignu u Evropu, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

 

MINA

Portal Analitika