Protokol

Sjednicom obilježili 100 godina stradanja pod Medovom

Zajednička sjednica Počasnog odbora i Radne grupe za obilježavanje 100 godina od stradanja crnogorskih ratnih dobrovoljaca u Prvom svjetskom ratu kod albanske luke Medove održana je u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija održana. Sjednicom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova dr Igor Lukšić, ujedno i predsjednik Počasnog odbora, saopšteno je iz MVPEI.
Sjednicom obilježili 100 godina stradanja pod Medovom
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici je predstavljen Nacrt detaljnog programa manifestacije obilježavanja pomenutog jubileja na čijoj je izradi, odlukom MVPEI, angažovana Radna grupa. Program je datumski podijeljen u dva dijela. Prvi dio obuhvata polaganje vijenaca  dvije odvojene delegacije istoga dana, tačno 100 godina nakon stradanja, na Badnji dan 6. januara 2016. godine. Jedna delegacija će, sa našeg vojnog broda, spustiti vijenac u medovskom zalivu iznad potonulog broda, a druga će položiti vijenac na Cetinju, na spomenik „Lovćenska vila“ koji je 1939. godine podignut u spomen stradalih kod Medove.

Drugi dio programa, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, predviđen je dana 14.01.2016. i obuhvata izložbu fotografija iz tog perioda, svečanu akademiju sa  izlaganjem ministra Lukšića povodom jubileja, kao i promociju monografije o Medovi, u izdanju Matice crnogorske, Uprave za dijasporu i dva iseljenička sjevernoamerička udruženja, uz izlaganje panelista.

Program je na današnjoj sjednici jednoglasno prihvaćen, a sastav obje delegacije će ovih dana biti precizno utvrđen. Ostale potrebne detalje i aktivnosti povodom obilježavanja ovog jubileja koordinisaće Uprava za dijasporu - Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u saradnji sa nadležnim institucijama koje su angažovane na obilježavanju ovog jubileja.

Medovska katastrofa je najveća tragedija u istoriji crnogorskog iseljeništva i rijetko viđen primjer patriotizma u istoriji jedne zemlje.

Portal Analitika