Politika

Krivokapić: Vlada traži krivce za sopstvene neuspjehe

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da rezultati izbora sljedeće godine ne mogu dovesti u pitanje ulazak Crne Gore u NATO, da će uticaj Rusije biti onoliko jak koliko Crna Gora bude slaba, te da je parlament postao ključni faktor u rješavanju duboke političke krize u zemlji.
Krivokapić: Vlada traži krivce za sopstvene neuspjehe
Portal AnalitikaIzvor

“Mislim da je ta većina koja je među građanima i među političkim subjektima stabilna. Da li će zato što DPS ode u opoziciju DPS biti protiv NATO-a? Neće,” smatra Krivokapić.

Na pitanje da li računa da će pro i anti NATO blok ostati ujednačeni u Skupštini, Krivokapić je kazao da mogu biti drugačije raspoređeni po partijama, ali da će ukupan broj poslanika za NATO biti i veći jer smo bliži NATO-u a i podrška raste.

Odnose Vlade i Parlamenta premijer Đukanović je ocijenio narušenim i jednim od najkrupnijih političkih problema u državi tokom prošle godine. Upitan da li i on dijeli ovu ocjenu, Krivokapić je kazao da svi imamo obavezu da ih vidimo na način kako ih naši evropski partneri procjenjuju, a to je da je Parlament bio ključna pozitivna institucija u kretanju ka Evropskoj uniji i NATO-u.

- Naime, ono što je Crnu Goru poguralo i bio najveći doprinos, rekao bih lokomotiva koja je vukla Crnu Goru ka EU i NATO-u, je upravo donošenje zakona, od izmjene Ustava, pa zakona i to nas je dovelo dovde. Ono pitanje implementacije gdje posao prelazi na Vladu je u zaostatku i zato je Parlament dobio ocjene kao najbolja politička institucija u Crnoj Gori. I to ne samo od naših euroatlantskih partnera, to rade regionalne NVO i tako dalje – kazao je predsjednik Skupštine.

Što se tiče pritiska Rusije u vezi članstva u NATO, Krivokapić smatra da tu stvari zavise od Crne Gore.

“Bilo koja namjera spolja prema Crnoj Gori neće imati šanse ako mi razvijemo uz pomoć evropskih partnera ono što je naš vitalni interes - vladavinu prava, iz toga demokratiju, dalje institucije. Ako budemo društvo gdje, ako bilo ko ima loše namjere prema Crnoj Gori, može kupiti medije, političare, biznis sektor, da bi ih upotrebljavao u političke svrhe onda ćemo biti slabiji. Ako ste slaba demokratija, ako ste korumpirano društvo, svako vas može polomiti”, istakao je on.

Kao primjer je naveo kralja Nikolu.

“Kralj Nikola je propustio da lojalnost kruni zamijeni lojalnošću institucijama. I 1918. se nije desila samo kao namjera spolja da se uništi i okupira Crna Gora, nego zbog toga što Crna Gora nije imala demokratiju i narod se ojadio što su glavari otimali i tako je odbrana Crne Gore bila slaba“, naglasio je šef Skupštine.

Na pitanje koliko je opasan, za društvo u cjelini, manir ovdašnje vlasti da sve što ima kritički ton, makar on bio u korektivnoj funkciji, proglasi antidržavnim stavom, Krivokapić je rekao da ta kampanja traje više godina.

„Odgovorna vlast je kritička vlast, koja koja postavlja tačne dijagnoze da bi rješavala probleme i zato dobija povjerenje građana. SDP je tako vodio politiku i vodiće je, neće kriti probleme, neće ušminkavati stanje zato što je u vlasti, nego da bi ih rješavao mora ih dobro dijagnosticirati, a to znači utvrditi negativnosti i popravljati ih koliko može. Naravno, koliko ima snage taj politički subjekt. Drugi element je ono što Amerikanci zovu“ blame game“. Kad ste neuspješna Vlada onda prebacite krivicu na nekog drugog. A Vlada, ustavom, ima sve moći da vodi unutrašnju i vanjsku politiku. I kad brojevi su protiv vas, onda tražite krivca. I to je naša konceptualna, rekao bih, razlika u toj Vladi. SDP je odgovoran politički subjekt koji konstatuje dobre stvari ali i loše da bi ih mijenjao. A neko pokušava da sve predstavi dobro iako ima problem sa činjenicama u toj priči. I onda je „blame game“, traženje krivca za vaše neuspjehe“, kazao je lider SDP-a.

Krivokapić je rekao da se sada u Skupštini odvija dijalog o političkoj krizi koju je opisao kao jaku, a koja, kako ističe, nije nastala zbog Skupštine nego zbog onih koji vrše zloupotrebe, “zbog onih koji uništavaju temelj demokratije a to je volja građana da sami odluče ko će ih voditi.”

“Ovo je prvi put da su se okupili predsjednici političkih partija na dijalog o jednom pitanju u kratkoj istoriji višepartijskog sistema u Crnoj Gori, i to je dokaz koliko je kriza duboka. Ali je i dokaz da postoji institucija gdje je povjerenje međunarodne zajednice koja je direktno stala iza inicijative parlamenta da se vodi dijalog oko tog pitanja, Evropska komisija i OEBS.”

Dijalog je, ističe on, dokaz da su i oni koji su ne rješenje problema nego problem zbog kojeg su se okupili postali svjesni da moraju da sarađuju.

“Bilo je skepse kad smo krenuli u taj proces, da je to vrijeme suzavca, da je to vrijeme nemira, da smo bili negativni hedlajnovi na svim evropskim i svjetskim stanicama. Sad imate jedan proces koji je produktivan, koji malim korakom, ali će stići do rezultata ako bude zrelosti svih nas da budemo odgovorni da damo građanima da odlučuju, jer krađa na izborima je poseban vid krađe.”

Krivokapić smatra da je zadnja ura da se taj problem riješi.

“A ako ne, Crna Gora ce ući u period nestabilnosti, nelegitimnosti svake vlasti, zastoja i građani će tek onda biti u teškoj poziciji”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Portal Analitika