Politika

MUSTAFIĆ: Crnogorski iseljenici učesnici svih pozitivnih procesa

Crnogorski iseljenici su ogroman potencijal koji može pomoći našoj državi na svim poljima, kazao je potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić i podsjetio kako su oni uvijek bili učesnici svih pozitivnih procesa, od obnove nezavisnosti, do stalne pomoći zavičaju.
MUSTAFIĆ: Crnogorski iseljenici učesnici svih pozitivnih procesa
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Mustafić je učestvovao na tradicionalnom godišnjem susretu iseljenika porijeklom iz Crne Gore, koje organizuje društvo „Izvor“ u Kranju. Susrete je otvorio prof. Skender Bajrović, potpredsjednik Udruženja koje uglavnom okuplja iseljenike porijeklom iz Plava i Gusinja. Gosti "Izvora" bili su predstavnici udruženja iz svih krajeva Slovenije.

Mustafić je kazao da je država Crna Gora napravila značajne pomake u obezbjeđivanju zakonskog okvira i jačanju institucija za saradnju sa iseljenicima.

"Nakon što smo formirali Odbor u Skupštini Crne Gore, donijete su dugoročne strategije i Zakon o iseljenicima, a predviđeno je značajno proširenje kapaciteta Uprave za iseljenike i formiranje Savjeta", kazao je Mustafić i naglasio da je veoma značajno da se postojeća rješenja primjene i da bude interaktivni odnos države i njenih institucija, sa jedne strane, i iseljenika i njihovih organizacija, sa druge strane.

"Naši iseljenici nose ogroman potencijal koji može mnogo pomoći našoj državi na svim poljima. Oni su uvijek bili učesnici svih pozitivnih procesa. Doprinos iseljenika u obnovi nezavisnosti je izuzetno značajan, ali isto tako oni su pomagali svoj zavičaj u svim drugim aktivnostima, na planu humanitarnog rada, a prvenstveno kroz značajna finansijska sredstva koja svake godine donesu i ostave tokom svog boravka u Crnoj Gori", kazao je on.

Država je, kaže Mustafić, dužna da uzvrati iseljenicima, prvenstveno kroz jačanje institucija za saradnju i kroz aktivnosti koje će pomoći da bolje sačuvaju svoje različitosti i tradiciju, koja se ogleda kroz nacionalne, vjerske i jezičke identitete, bez asimilacije.

On je pozvao iseljenike da se aktivno uključe u predlaganje kandidata za Savjet i u zajedničko kreiranje daljih politika saradnje sa državom Crnom Gorom.

"Udruženje „Izvor“ je sjajajn primjer organizovanosti, a dijaspora u Slovenjiji je most koji povezuje dvije prijateljske države. I u vama i u državi Sloveniji, Crna Gora ima jakog partnera u evropskim i NATO integracijama", kazao je Mustafić.

Učesnicima se obratio i ambasador Crne Gore u Sloveniji, Miomir Mugoša, koji je pozvao iseljenike na saradnju i partnerski odnos u svim oblastima – kulturi, obrazovanju i privrednim djelatnostima.

Mugoša je najavio i značajno proširenje aktivnosti rada sa iseljenicima, kroz mogucnost otvaranja kulturno-informativnog centra Crne Gore u Sloveniji.

Priređen je bogat kulturno-umjetnički i zabavni program koji su kreirali volenteri - članovi Društva i folklorni ansambal koji djeluje u okviru Udruženja Izvor.

Skupu u Kranju prisustvovali su i predstavnici drugih udruženja građana porijekom iz Crne Gore, koji žive u Sloveniji, kao i počasni konzul Crne Gore Vojo Kovač.

Portal Analitika