Svijet

Kovanice u čast Marka Tvena

Pisac Mark Tven jednom je rekao da je "nedostatak novca korijen sveg zla", a u njegovu čast će u SAD biti dostupno 100.000 zlatnih i 350.000 srebrnih kovanica s njegovim likom tokom 2016. ili dok ne budu rasprodate.
Kovanice u čast Marka Tvena
Portal AnalitikaIzvor

Američka kovnica svake godine izradi dva komemorativna kovčića, a prihod od prodaje je namijenjen neprofitim organizacijama.

Ove kovanice kao kolekcionarski primjerci vrijede mnogo više od svoje nominalne vrednosti od jednog dolara za srebrni novčić i pet dolara za zlatni. Na primer, vrijednost komemorativnih srebrnih novčića za 2015. dostigla je 52, a zlatnih oko 360 dolara.

"Ukoliko sve kovanice budu prodate, svaka od neprofitnih organizacija mogla bi da dobije po milion dolara", rekao je izvršni direktor Muzeja "Mark Tven" u Hanibalu, u državi Misuri.

Američki pisac Semjuel Lenghorn Klemens (1835-1910), poznat kao Mark Tven, bio je jedan od najvećih humorista svjetske književnosti.

Svjetsku slavu stekao je romanima "Pustolovine Toma Sojera", "Život na Misisipiju", "Pustolovine Haklberi Fina" i "Život na dvoru kralja Artura".

(Beta)

Portal Analitika