Zanimljivosti

Bakterije u aparatima za kafu su skoro neuništive

Španski naučnici su utvrdili da su aparati za kafu plodno tlo za kolonizaciju bakterija.
Bakterije u aparatima za kafu su skoro neuništive
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici sa Univerziteta u Valensiji dva mjeseca su ispitivali sadržaje filtera iz devet aparata za kafu i po rezultatima objavljenim u časopisu Scientific Reports pokazalo se da su i bakterije kafoljupci.

U svakom aparatu za kafu pronašli su najmanje 35, a najviše 67 vrsta kolonija bakterija, među kojima i neke patogene sojeve, tačnije one od kojih se čovjek može razboljeti.

Bakterije, izgleda, uživaju u visokim temperaturama i hemijskim procesima kuvanja kafe. Vrsta kafe i frekvencija korišćenja aparata nisu imali uticaja na sistem prisutnih bakterija.

Najčešća pronađena vrsta bakterije je psudomonas, koja pomaže razgradnji kofeina. Ona je bezopasna, kao i većina drugih u aparatima.

Međutim, otkrivene su i one opasnije iz porodice enterococcusa. Dvije od njih uobičajene su u ljudskim crijevima, E. faecalis i E. faecium. Nije iznenađujuće da one mogu preživjeti i u "teškim uslovima" poput visoke temperature ili kiselosti. Naučnici smatraju da su one u aparate vjerovatno dospjele neopranim rukama korisnika, a ne iz same kafe.

No, aparate za kafu ne treba zbog toga baciti u smeće, kažu u Valensiji. Dovoljno ih je češće čistiti.

(index.hr)

Portal Analitika