Društvo

KONJEVIĆ I STOJANOVIĆ: "Poseban napredak u borbi protiv korupcije"

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor policije Slavko Stojanović, ocjenjujući ovogodišnji učinak crnogorske policije, naglašavaju napredak u borbi protiv korupcije na visokom niovu. Konjević je, na sjednici proširenog Kolegijuma Uprave policije, kazao da će jačanje vladavine prava ostati izazov i u narednom periodu te da se moraju poboljšati rezultati u tim, ali i drugim oblastima borbe protiv svih oblika kriminala. Na sastanku u kampu na Zlatici, najavljena je i izgradnja novog kampa, takođe na Zlatici.
KONJEVIĆ I STOJANOVIĆ: "Poseban napredak u borbi protiv korupcije"
Portal AnalitikaIzvor

Proširenom kolegijumu su prisustvovali rukovodioci i starješine policije iz centrale, kao i iz organizacionih jedinica.

Konjević se osvrnuo na postignute rezultate, posebno pohvalivši napredak u borbi protiv korupcije na visokom nivou i zelenašenja. Kazao je da će jačanje vladavine prava ostati izazov i u narednom periodu te da se moraju poboljšati rezultati u tim, ali i drugim oblastima borbe protiv svih oblika kriminala.

"Izražavajući žaljenje što menadžment nije u mogućnosti da značajno poboljša materijalni status policijskih službenika, ministar je podsjetio na brojne projekte koji su sprovedeni tokom ove godine i za narednu godinu najavio nove, a koji za cilj imaju poboljšanje uslova za rad službenika. Podsjetio je na nabavku preko 250 automobila za Sektor policije opšte nadležnosti, Sektor kriminalističke i Sektor granične policije, kazao je da je sproveden postupak za nabavku uniformi te da se njihova isporuka očekuje u prvoj polovini naredne godine. On je dodao i da je nedavno potpisan ugovor za policijski AFIS sistem, što će dodatno olakšati rad Forenzičkom centru i SKP-u. Naveo je da su nedovoljna ulaganja bila u opremu za Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata i da će se to ispraviti u narednom periodu", saopštili su iz UP.

Konjević je najavio izgradnju novog kampa na Zlatici, nabavku stacionarnih sistema za kontrolu brzine kretanja motornih vozila, instaliranje video nadzora u Podgorici i Budvi. Naglasio je da se mora dalje insistirati na pooštravanju kaznene politike za slučajeve napada na policijske službenike.

Poseban izazov - javna okupljanja DF-a

Stojanović je kazao da se sveukupni rezultati policije, postignuti od početka godine, mogu ocijeniti veoma dobrim, ali da oni u narednom periodu treba da budu još bolji. Potrebno je pojačati operativni rad na terenu, uz bolju organizaciju i koordinaciju policijskih poslova i zadataka.

"Direktor je pohvalio policijske aktivnosti koje su dovele do rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela, posebno ubistava, između ostalog i teškog ubistva počinjenog na štetu kolege Irfana Kujovića. Takođe, direktor je izrazio zadovoljstvo i zbog rasvjetljavanja ubistava počinjenih prethodnih godina, uz napomenu da se aktivnosti na rasvjetljavanju preostalih ovih krivičnih djela moraju nastaviti i intenzivirati. Takođe, pohvalio je rezultate u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije, kao i suzbijanja zelenaštva i realizovane međunarodne policijske akcije iz oblasti sprječavanja zloupotrebe opojnih droga", navodi se u saopštenju.

Poseban izazav za policijske službenike bilo je angažovanje tokom javnih okupljanja od septembra ove godine, u organizaciji Demokratskog fronta u Podgorici.

"Ocijenjeno je da su policijski službenici ispred Skupštine, kada su bili napadnuti, zakonito primijenili sredstva prinude kako bi spriječili dalju eskalaciju nasilja i uspostavili stabilni javni red i mir. Takođe, policijski službenici su pohvaljeni i za to što tokom jedne takve situacije nisu upotrijebili sredstva prinude, iako su se za to stekli zakonski uslovi, budući da su ih učesnici javnog okupljanja koje nije bilo najavljeno napali i gađali na više lokacija kamenicama, zapaljenim bakljama, flašama i metalnim i drugim predmetima, pokušavajući pritom da na više mjesta probiju policijski kordon i zaštinu ogradu kod objekta Skupštine, prilikom čega je i povrijeđeno više policijskih službenika", saopštili su iz Uprave policije. 

Pomoćnici direktora Uprave policije su predstavili radne rezultate koje su organizacione jedinice kojima rukovode postigle u ovoj godini.

"Konstatovano je da je stanje javnog reda i mira u periodu od početka ove godine bilo povoljno. Registrovana su dva narušavanja javnog reda u mira u većem obimu, i to tokom javnog okupljanja u organizaciji Demokratskog fronta u Podgorici, 17. i 24. oktobra. Povorka ponosa, održana u decembru, je uprkos izmjeni rute i njenom izmiještanju u naseljeni dio centra Podgorice, protekla bez ijednog incidenta, zahvaljući profesionalnom planu postupanja policijskih službenika koji su je obezbjeđivali", konstatovali su iz policije.

U ovoj godini je, do današnjeg dana, oduzeto 612 komada oružja od čega 354 vatrenog. Od ukupnog broja oduzetog vatrenog oružja, 231 komad je bio u ilegalnom, a 123 u legalnom posjedu. Stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima ocijenjeno je kao povoljno, uz smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine za skoro 11 odsto i smanjenje broja smrtno stradalih lica u odnosu na godinu ranije za 18,6 odsto. Broj smrtno stradalih lica u saobraćaju tokom ovog ljeta je 12 i to je najmanji broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama tokom ljeta otkad se u policiji vodi statistika. Konstatovano je da su aktivnosti Štaba operativne akcije „Ljeto 2015“ bile efikasne i profesionalno sprovedene, te da su postignuti dobri rezultati po svim linijama rada.

Stopa kriminaliteta smanjena oko 6 odsto

"U oblasti suzbijanja kriminaliteta postignuti su dobri rezultati, uz konstataciju da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi u narednom periodu bili efikasniji. Registrovano je smanjenje stope kriminaliteta za oko 6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Od 17 ubistava počinjenih u ovoj godini do sada je rasvijetljeno 13, dok se na rasvjetljavanju preostalih četiri, kao i ovih krivičnih djela iz prethodnog perioda, radi i to se smatra prioritetnim policijskim aktivnostima. Takođe, tokom 2015. godine rasvijetljena su i tri ubistva počinjena u prethodnom periodu, od 2003. do 2014. godine. Od 35 ubistava u pokušaju do sada je rasvijetljeno 28. Otkriveno je i spriječeno i pripremanje ubistva jednog lica", navodi se u saopštenju.

Na proširenom Kolegijumu Uprave policije konstatovano je da je u borbi protiv zelenaštva postignut značajan napredak koji se mora pohvaliti jer je tokom ove godine, u okviru obavještajnog projekta Loan, do sada realizovano 12 akcija u kojima je procesuirano 15 lica, dok iznos novca koji je, kako se sumnja, plasiran vršenjem ovih krivičnih djela, iznosi oko milion eura. Iz oblasti suzbijanja privrednog kriminaliteta izdvojena je i aktivnost kojom je, kroz partnerstvo između crnogorske policije i Uprave poreza i carine Njenog Veličanstva (HMRC), identifikovano 239 miliona krijumčarenih cigareta namijenjenih tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, čime je direktno spriječen gubitak britanske privrede od 73 miliona funti.

"U oblasti borbe protiv organizovanog kriminala realizovano je devetnaest predmeta, dok je jedan broj predmeta kod nadležnih tužilaca koji će tek donijeti ocjenu i mišljenje. U ovoj oblasti se trenutno sprovode aktivnost u još 20 predmeta. Kada je u pitanju suzbijanje korupcije, realizovano je 36 predmeta. Specijalnom državniom tužiocu je podnijeto pet krivičnih prijava kojima je obuhvaćeno 56 lica (53 fizička i tri pravna) za krivična djela sa elementima organizovanog kriminala", stoji u saopštenju.

U oblasti suzbijanja prometa opojnih droga realizovano je pet većih predmeta, od čega su četiri međunarodna, a među kojima se, kako je navedeno, svakako mora izdvojiti predmet „Kocka / Vinetu“. U ovom međunarodnom predmetu, kojim je rukovodila španska policija a u čijoj realizaciji je učestvovala i naša, zaplijenjeno je oko 3,5 tona kokaina i oko 9,4 miliona eura, a slobode je lišeno ukupno 69 lica od kojih su u Španiji lišena slobode dva crnogorska državljanina – jedan koji je označen kao najvažniji član ove organizovane kriminalne grupe i drugi koji je označen kao njegov saradnik i član ove grupe.

Pohvaljen je rad NCB Interpol Podgorica i Forenzičkog centra, kao i drugih organizacionih jedinica koje su pružale podršku kolegama na terenu. Brojne uspješne aktivnosti realizovali su i službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata koji su realizovali preko 13.000 obezbjeđenja, kao i Sektora granične policije koji su izvršili kontrolu preko 14 milona putnika ili za 9,6 više više nego prošle godine.

rtcg.me

Portal Analitika