Svijet

Iračke trupe ušle dublje u centar Ramadija

Iračke snage ušle su danas dublje u posljednji preostali kvart koji pod kontrolom drži Islamska država u gradu Ramadiju.
Iračke trupe ušle dublje u centar Ramadija
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos tome što ih usporavaju bombe postavljene pored puta, snajperski i samoubilački napadi, iračke trupe napreduju u Ramadiju, izjavila je danas portparolka iračke vojske, a prenosi Rojters.

Vojni i lokalni zvaničnici navode da su u jučerašnjim borbama u tom gradu ubijena najmanje tri iračka vojnika, dok je na strani ID ubijeno više od 23 džihadista, prenio je AFP. 

Vojnici su preko noći napredovali u predgrađu Hoz gdje se nalazi kompleks pokrajinske vlade, što je meta napada koji je počeo u utorak, rekao je portparol komande združenih operacija Jahja Rasul. 

Ponovno osvajanje Ramadija, koji je pao u ruke ekstremistima u maju, bila bi jedna od najvažnijih pobjeda iračkih oružanih snaga otkako je ID preuzela kontrolu nad trećinom zemlje 2014. godine. 

Ramadi je glavni grad provincije u plodnoj dolini Eufrata, na samo dva sata vožnje zapadno od Bagdada, a njegovo osvajanje za ID predstavlja najveću ovogodišnju nagradu. 

Većina preostalih civila u centralnom disktriktu grada koji je u rukama ID sklonili su se u gradsku bolnicu, znajući da vojska neće uzeti na nišan tu instituciju, rekao je Rasul. 

On nije precizirao kada bi ekstremisti trebalo da konačno budu istjerani iz Ramadija, rekavši samo da je prioritet izbjeći gubitke među civilima i trupama, ma koliko to dugo trajalo. 

Vojni zvaničnici su juče izjavili da će ofanziva za zauzimanje centralnog distrikta potrajati nekoliko dana. 

Poslije Ramadija, iračka vojska planira da krene u preuzimanje sjevernog grada Mosula, najnaseljenijeg centra pod kontrolom ID u Iraku i Siriji, čime bi se praktično uništila struktura ID u Iraku i džihadistima bi se oduzeo važan izvor finansiranja. 

Snage iračke vlade u svojim operacijama imaju vazdušnu podršku međunarodne koalicije sa SAD na čelu.

B92,rtcg.me

Portal Analitika