Abiznis

Arapi bi trebalo da u februaru preuzmu DKP

Tenderska komisija usaglasila je juče tekst ugovora sa kompanijom BMJ Indastriz FZ – LLC, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je jedina dostavila ponudu za dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata.
Arapi bi trebalo da u februaru preuzmu DKP
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor podrazumijeva da Arapi u februaru preuzmu upravljanje fabrikom, a do kraja marta zaposle najmanje 80 radnika. - Tenderska komisija će u ponedjeljak, nakon sastanka, predlog ugovora proslijediti Savjetu za privatizaciju, Vladi i Skupštini Glavnog grada. Ako sve bude išlo po planu, od 1. februara bi investitor preuzeo upravljanje, a do tada će radnici biti na Zavodu za zapošljavanje. Do kraja marta bi trebalo i da bude završen remont mašina, a za to će vrijeme manji dio randika biti angažovan na održavanju – kazao je juče Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, podsjećajući da je ovo šesti tender i posljednja šansa za DKP.

Vujović objašnjava da se radi o ugovoru o prenosu prava upravljanja na godinu, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. februara. - Njime je predviđeno da 12 mjeseci na postojećoj lokaciji investitor održi proizvodnju sa svojim brendovima, sa minimum 80 zaposlenih na određeno vrijeme. Planiranaje minimalna proizvodnja od 80 tona mjesečno. Tokom prve godine investitor treba da na Tuškom putu izgradi novu fabriku i preseli proizvodnju – objašnjava Vujović. Nakon prve godine će se utvrditi ulog investitora, koji je definisan kroz ugovor o zajmu, a odnosi se na obrtna sredstva, repromaterijal, remont postojećih i nove mašine, te izgradnju fabrike. Ulog glavnog grada ostaje nepromijenjen 2,2 miliona eura. - Ulog države će se definisati na osnovu opreme i preseljenja na novu lokaciju. Kotlarnica, trafostanica i još neka oprema će biti rashodovana – ističe Vujović.

Investitor, dodaje, namjerava da na novoj lokaciji instalira uglavnom nove mašine i proizvodne linije da bi obezbijedio veću produktivnost. - Biće zaposleno najmanje 55 radnika, što je obaveza iz ugovora. Očekujemo da se prve godine na novoj lokaciji zaposli još 20, a druge još toliko radnika – rekao je Vujović i dodao da Arapi treba da ulože 20 miliona eura i da povećaju proizvodnju. - Govori se o 80 kontejnera proizvodnje mjesečno na novoj lokaciji, što je velika količina - kaže Vujović i dodaje da fabrika u Emiratima ima znatno veću proizvodnju i zapošljava više radnika. Rekao je da ih ne zanimaju brendovi DKP-a, te da će proizvoditi svoje brendove za koje imaju tržište.

Otpremnine u prosjeku 12 hiljada

Radnici koji budu višak imaće pravo na prosječno 12 hiljada eura otpremnine, po kolektivnom ugovoru. - Predložićemo da Vlada obezbijedi novac za otpremnine – kaže Vujović i dodaje da će biti poštovani granski i opšti kolektivni ugovor i zakon o radu, a da će se u kasnijim pregovorima sa sindikatom doći do pojedinačnog kolektivnog ugovora. On je kazao da su juče imali sastanak sa radnicima i da oni imaju svoj predlog kolektivnog ugovora koji će biti razmatran u narednom periodu. 

Pobjeda

Portal Analitika