Crna hronika

Čeka li Šukovića istraga zbog lažnih optužbi?

Specijalno državno tužilaštvo okončalo je istragu i utvrdilo da ne postoji ,,mojkovački klan“ koji se bavi švercom cigareta, a koji, kako je tvrdio bivši inspektor Predrag Šuković, predvode potpredsjednik Vlade Duško Marković i savjetnik predsjednika države Veselin Veljović – saznaje Pobjeda iz Specijalnog državnog tužilaštva.
Čeka li Šukovića istraga zbog lažnih optužbi?
Portal AnalitikaIzvor

Nakon višemjesečne istrage dokazano je da je bivši šef za borbu protiv organizovanog kriminala Predrag Šuković ljetos iznio lažne optužbe na račun dvojice zvaničnika. - U vezi događaja koji se odnose na moguće postojanje krijumčarenja cigareta, te u vezi nezakonite djelatnosti postojanja kriminalnih grupa, u Specijalnom državnom tužilaštvu je vođen izviđaj koji je završen odlukom Tužilaštva da nema osnovane sumnje da je neko lice izvršilo ovo krivično djelo – navodi se u odgovorima Specijalnog tužilaštva na pitanje Pobjede.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je za naš list da nije zvanično obaviješten o odluci, što ga čudi. - Tužilaštvo je konstatovalo ono što je istina na koju sam ukazivao od prve laži koja je objavljena od Šukovića. Pošto je dokazano da je lažno oklevetan i optužen potpredsjednik Vlade, na taj način i Vlada kao državni organ, realno je očekivati od Tužilaštva da podnese krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje – kazao je Marković. Ipak, što god da Tužilaštvo odluči, Marković će stvari istjerati do kraja jer, kako kaže, ne želi da više ikad, bilo ko u Crnoj Gori, bude doveden u situaciju u kojoj se on našao. - Odlučan sam da pošaljemo poruku onima koji neosnovano podmeću i pokušavaju da kompromituju - da više neće imati prostora za to u pravnoj državi Crnoj Gori. Takođe, očekujem od onih medija koji su zdušno davali ton i zamah lažnoj optužbi da se i sami odrede na ovu činjenicu – kazao je Marković.

Ni Veselin Veljović nije bio zvanično obaviješten o odluci Tužilaštva. On je za Pobjedu kazao da od medija koji su bili saučesnici u Šukovićevoj kampanji protiv njega i Markovića ne očekuje izvinjenje, ali da očekuje od nadležnih organa da ,,odgovore“ na lažne optužbe. - Stavom Tužilaštva napokon su okončane manipulacije, dezinformacije i laži koje su imale za cilj pokušaj kompromitacije Markovića i mene u prljavoj i osmišljenoj kampanji organizatora i inspiratora neistina i izmišljotina. Snažnu podršku neistinama i njihovim autorima dali su pojedini tabloidi u pokušaju medijske satanizacije ličnosti bez ikakvog povoda i ozbiljnom odnosu prema profesionalom izvještavanju koje podrazumijeva provjeru informacije – kazao je Veljović. On je dodao da je od tih novinara i takvih medija iluzorno očekivati izvinjenje za učinjene propuste i narušavanje medijskih standarda. - Očekujem da nadležni državni organi, a svakako Uprava policije i Tužilaštvo preduzmu mjere iz svoje nadležnosti u utvrđivanju odgovornosti za lažno prijavljivanje, a svoje građansko pravo ću ostvariti u zakonom utvrđenoj proceduri – kazao je Veljović.

Podsjećamo, priča o Markoviću i Veljoviću kao navodnim, skrivenim, šefovima navodnog mojkovačkog kriminalnog klana plasirana je u dnevnom listu Vijesti, samo dan nakon što je Pobjeda objavila da je Predrag Šuković pod pseudonimom ,,Boss“ prijetio Dušku Markoviću. Šuković je očito svjesno plasirao priču o ,,mojkovačkom klanu“ koju je tužilaštvo zatvorilo četiri godine ranije. U ,,ispovijesti“ datoj listu Vijesti, Šuković je ustvrdio da je istraga protiv njega u stvari odmazda Duška Markovića i Veselina Veljovića, jer je Šuković 2012. godine vodio istragu o poslovanju fabrika „Montenegro Tobaco Company“ u podgoričkom naselju Donja Gorica, Mojkovcu i Kolašinu. Šukovićeva priča je, međutim, demantovana upravo - od njegovih kolega. Uprava policije zvaničnim saopštenjem je kazala da Predrag Šuković - nije vodio istragu o švercu cigareta, niti je bio u poziciji. O tome je svjedočila i kasnija tužilačka istraga. Naime, Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije utvrdilo je svojevremeno da u objektima firme „Montenegro Tobaco Company“ u Donjoj Gorici i Mojkovcu - nije bilo šverca cigareta. Utvrđeno je i da vlasnički udio u toj firmi nemaju ni potpredsjednik Vlade Duško Marković niti sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović, kako su to prije četiri godine pisali pojedini mediji.

Pobjeda

Portal Analitika