Društvo

Osnovan Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka Prokletije

Shodno savremenim standardima i preporukama relevantnih međunarodnih institucija u Parku će, kao jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom planskom periodu, biti i pospješivanje svih oblika saradnje sa predstavnicima lokalnih zajednica. Kao jedan od preporučenih alata za dostizanje ovog cilja je organizovanje Socio-ekonomskog foruma, kroz čiji rad se želi postići viši nivo integracije lokalnog stanovništva u osnovne upravljačke ciljeve Parka, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gpre.
Osnovan Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka Prokletije
Portal AnalitikaIzvor

S tim u vezi, kako se navodi, danas je u Plavu održana Konstitutivna sjednica povodom osnivanja Socio-ekonomskog foruma za NP Prokletije čime je ujedno zaokružena cjelina i ispunjen cilj Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore o osnivanju Foruma za svih pet parkova.

Na Sjednici NP Prokletije, pored predstavnika Nacionalnih parkova Crne Gore, prisustvovali su i predstavnici opština koje gravitiraju prostoru Prokletija (predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović, predsjednik Skupštine opštine Plav Izet Hadžimusović, predsjednik Skupštine opštine Gusinje Elvis Omeragić), predstavnici turističke privrede Plava i Gusinja, NVO sektora, planinarskih klubova... Oni su iskazali spremnost da svojim aktivnim učešćem doprinesu unaprjeđivanju razvoja, očuvanja i promocije ovog zaštićenog prirodnog prostora.

Direktor NP Prokletije i predsjednik Socio-ekonomskog foruma tog parka Enes Drešković naveo je da je urađen prvi Plan upravljanja NP Prokletije, kao i da je u toku izrada Prostornog plana posebne namjene koji obuhvata opštine Plav i Gusinje.

„Osnivanje Foruma je još jedan način i dokaz da mi u parku želimo da uključimo sve subjekte lokalnih zajednica u procese donošenja planova i programa upravljanja parkovima, kao i u njihovu implementaciju“, kazao je Drešković.

Veselin Luburić savjetnik za razvoj u JPNPCG u svom obraćanju prisutnima naveo je razloge za integraciju lokalnog stanovništva i biznisa u procesu upravljanja zaštićenim područjima.

„Nadam se da Forum neće biti samo formalnog karaktera, već da ćemo zajedničkim, predanim radom uticati na procese valorizacije ekonomskih i prirodnih potencijala i da će u budućnosti park postati prepoznatljiv brend ovog područja, kao i da će se kroz brendiranje proizvoda podstaći rad lokalnih zajednica“, kazao je on.

Luburić je naveo da Socio-ekonomski forumi imaju za cilj postizanje pune integracije interesa lokalne populacije i privrednih subjekata u procesima odlučivanja i upravljanja u parkovima kroz unaprijeđenje saradnje između zainteresovanih strana i upravljača, razvijanje postojećih i stvaranje novih oblika saradnje sa zainteresovanim stranama, pospješivanje ekonomskih aktivnosti i poslovanja subjekata, efikasnije uvažavanje interesa lokalnih zajednica, pospješivanje sprovođenja mjera upravljanja, poboljšanje informisanosti o aktivnostima koje se planiraju ili sprovode u parku, razmjenu iskustava i primjenu najboljih praksi u upravljanju zaštićenim područjima, kao i postizanja šireg koncenzusa oko ciljeva upravljanja parkom.

Podsjećamo da su u cilju efikasnije saradnje na zaštiti, razvoju i promociji Parkova, kao i u skladu sa dobrom praksom evropskih zemalja, Nacionalni parkovi Crne Gore počeli sa osnivanjem socio-ekonomskih tijela kojim će nastojati da obezbijede aktivno učešće zainteresovanih strana u procesima funkcionisanja parkova. Proces osnivanja Foruma započeo je sa NP Lovćen u aprilu, da bi potom bili osnovani Forumi za NP Durmitor, NP Biogradsku goru i NP Skadarsko jezero i danas za NP Prokletije.

Portal Analitika