Društvo

ULES CG: Ispitati legitimnost rada RTHN

Nelegitimni Savjet koji se deklariše kao organ upravljanja Radio televizije Herceg Novi, kao nepostojećeg medija, na danas održanoj sjednici nezakonito je smjenio aktuelnog vršioca dužnosti direktora i po nalogu predsjednice Opštine Herceg Novi postavio drugog. Nakon oglušivanja o apel, koji je proizišao iz stava Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES CG) da se krše Zakon o elektronskim medijima i Zakon o medijima i da se krši sloboda medija i utiče na rad organa upravljanja, pomenuti Savjet je izvršio nelegalnu primopredaju, saopšteno je Portalu Analitika iz Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore.
ULES CG: Ispitati legitimnost rada RTHN
Portal AnalitikaIzvor

„ULES CG se obraća svim nadležnim institucijama da ispitaju situaciju u Herceg Novom i provjere da li se zakon ne poštuje iz neznanja, zbog političkih ili ličnih interesa, zbog nepostojanja mehanizma zaštite ili slabosti institucija. Uprkos jasnim stavovima Agencije za elektronske medije, koji takođe nijesu uvaženi, članovi tog Savjeta su ušli u polemiku sa predstavnicima lokalnih javnih emitera navodeći da ih više ne smatraju respektibilnim dodajući da nijesu dužni da poštuju ničije instrukcije i da se niko pa ni Unija ne može miješati u njihov rad. Iako je uprkos tom stavu izvršen direktan uticaj na njihovu odluku od strane predsjednice Opštine Herceg Novi za šta postoji pisani dokaz sa pečatom i potpisom“, naveli su iz Unije.

U odgovoru Savjetu RTHN  se navodi da ih „i dalje zabrinjava činjenica u svojstvu kojeg Savjeta se predstavljate i koji medij zastupate- nepostojeću televiziju iz Herceg Novog, ili javni servis Radio Herceg Novi“. 

„Sa druge strane i zabrinjava i intrigira činjenica da preispitujete respektabilnost organizacije koju čini 14 medija iz Crne Gore i u čijim upravnim organima su novinari, predstavnici profesije koju Vi savjetujete šta je novinarstvo. Ili je to još jedan pokušaj da se vrši pritisak na medije i prijetnja kako i kojim redosledom treba da sprovodimo naše aktivnosti. Još više nas brine činjenica da, uprkos tome što sami priznajete da ste postupili po direktivi predsjednice Opštine Herceg Novi, smatrate da je naša organizacija dobronamjernim savjetom uticala na Vaš rad.

Apsolutno ne želimo da se miješamo niti da utičemo na rad organa upravljanja i rukovođenja Radio Herceg Novog, niti da polemišemo o bilo čemu. Izražavamo samo zaprepašćenje činjenicom da svoj rad i organizaciju ni nakon toliko godina nijeste usaglasili sa Zakonom o elektronskim medijima. Pri tome nas ni jednom o svemu tome ni pismeno ni usmeno nijeste konsultovali. Ko ste vi zapravo - lokalni javni emiter, lokalni javni radio difuzni servis, Radio Herceg Novi, Radio televizija Herceg Novi, ili?! Čitavu deceniju ignorišete zakone ove Države i javljate se u trenutku kada treba „dati saglasnost na prijedlog“ tj. ispuniti želju predsjednice opštine Herceg Novi, a nakon toga se zakleti da ste nezavisni i slobodni?! Pri čemu još jednom proslijeđujete nevažeću dokumentaciju i obmanjujete javnost i građane koje navodno zastupate. Umjesto da provjerite papirologiju ulazite u polemiku sa medijskom scenom Crne Gore. Još jednom Vas i organe koji su Vas imenovali pozivamo da se ispita legitimnost vašeg rada i da poštujete Zakon o elektronskim medijima i ostalo zakonodavstvo Crne Gore“, ističu u Uniji. 

25odluka-savjeta-2010big

 

Portal Analitika