Svijet

Jevreji masovno sele iz Francuske u Izrael

Useljavanje Jevreja iz Francuske u Izrael doseglo je ove godine rekordni nivo, objavile su u izraelske vlasti, objašnjavajući to kao posljedicu fizičke i ekonomske nesigurnosti.
Jevreji masovno sele iz Francuske u Izrael
Portal AnalitikaIzvor

Gotovo 8.000 francuskih Jevreja trebalo bi do kraja ove godine da stigne u Izrael, rekao je portparol izraelskog ministarstva za emigraciju, ocijenivši da je to "nezapamćen rekord". No, zvanični podaci još nisu dostupni.

U Francuskoj živi između 500.000 i 600.000 Jevreja, što je najveća Jevrejska zajednica u Evropi i treća u svijetu, nakon Izraela i SAD-a.

Nakon terorističkog napada na prodavnicu košer proizvoda u Parizu u januaru, izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je Jevreje iz Francuske i Evrope da emigriraju u Izrael.

Useljavanje francuskih Jevreja povećalo se ove godine za 10 odsto u odnosu na 2014, po podacima Jevrejske agencije, organizacije koja prati useljavanje u Izrael. Agencija očekuje da se taj trend nastavi.

Portparol agencije Avi Majer rekao je da su razlozi jačanje osjećaja fizičke nesigurnosti i neizvjesnosti na ekonomskom planu.

Ove godine u Izrael je uselilo 30.000 Jevreja, najviše u posljednjih 15 godina. Osim iz Francuske, 7.300 ih je stiglo iz Ukrajine, 7.100 iz Rusije i 3.500 iz Sjeverne Amerike.

U Izrael se od njegovog osnivanja 1948. godine doselilo više od tri miliona Jevreja.

Izvor i foto: Index.hr

Portal Analitika