Društvo

UDG: Promocija novog naučnog časopisa Humanističke studije

„Časopisi su prozori sa kojih sagledavamo svijet i kroz koje taj svijet nas prepoznaje, a jedan od tih prozora je upravo otvoren“, istakao je na promociji akademik Dragan Vukčević.
UDG: Promocija novog naučnog časopisa Humanističke studije
Portal AnalitikaIzvor

Na Univerzitetu Donja Gorica svečano je predstavljen časopis Humanističke studije. Prisutnima su se, tokom promocije, obratili prof. dr Đorđe Borozan, prof. dr Milan Podunavac i prof. dr. Dragan Vukčević, koji su ujedno i članovi tima koji je realizovao ovaj novi  naučni projekat, saopšeno je portalu Analitika iz Studentskog centra Komunikologije i medija UDG.

Prof dr. Milan Podunavac u svom obraćanju je rekao da je ambicija da se ovim projektom, i uz pomoć njegovih uglednih autora, osnaži crnogorski uticaj u akademskom prostoru disciplina Humanističkih studija. Osim domaćih autora, učešće u ovom projektu uzela su i brojna značajna imena s regionalne i svjetske naučne scene, među kojima su i: John Keane iz Sidneja, Stefano Bianchini iz Bolonje, Viljam Smirnov iz Moskve, Tonko Maroević iz Zagreba, Ilija Vujačić iz Beograda, Cirila Toplak iz Ljubljane.

Profesor Borozan naglasio je da „u galaksiji naučnih poruka, ideja, novih teorijskih vizija i saznanja, na put kojim se sporije korača upravo kreće i ovo dobrodošlo novorođenče“, kojemu je pri tom poželio i uspješan i dug život.

Akademik Dragan Vukčević zaključio je svoje obraćanje konstatacijom da časopis „Humanističke studije” nije slučajno nastao na ovom prostoru čiju duhovnost je oblikovala i čudesna knjiga Marka Miljanova Primjeri čojstva i junaštva: „Dok budemo mogli dopisivati tu knjigu novim primjerima obnavljaće se i vatra humanosti u nama.”

Portal Analitika