Politika

PEKOVIĆ: Divlja privatizacija u Crnoj Gori ostavila je ogromne posledice

Zaposleni u oblasti poljoprivrede, duvanske i prehrambene industrije (radnici fabrike Ribarstvo, Primorke, nikšićke pekare Nikpek, Ekomeduze, nekadašnje bukovačke fabrike vode Gorska, mljekara Nika, itd.) dijele sudbinu zaposlenih u drugim uništenim preduzećima u Crnoj Gori. Divlja privatizacija u Crnoj Gori ostavila je ogromne posledice, kako na radno-pravni status zaposlenih i ostvarivanje njihovih prava po osnovu rada, tako i na prava lokalnih i državnog budžeta i prava fondova da im pripradnu odgovarajuća sredstva iz bruto zarade zaposlenih, saopštila je portparolka Demokrata Anđela Peković.
PEKOVIĆ: Divlja privatizacija u Crnoj Gori ostavila je ogromne posledice
Portal AnalitikaIzvor

 Kako ističe, „radnici su kao kolateralna šteta procesa privatizacije ostajali bez zarada, te im je, samim tim, uskraćeno  pravo i na penzije i otpremnine zbog nepovezanog radnog staža, jer se nisu uplaćivali porezi i doprinosi na lične dohotke“.

- Preko hiljadu radnika je ostalo bez posla, preko hiljadu porodica je ostalo bez nasušne kore hljeba, ali ko još iz vlasti o tome brine? Ministar poljoprivrede slavodobitno reče nedavno kako je Crna Gora od Evropske komisije jedina dobila godišnju ocjenu koja označava dobar progres u oblastima poljoprivrede i ribarstva, i da je po tom pitanju "lider u regionu". Pa valjda bolje to znaju radnici koji su ostali bez posla i koji dobro osjećaju taj napredak na svojoj koži i od ministra poljoprivrede, i od onih koji su dali tako visoku ocjenu, naročito za razvoj ribarstva. Prosto je nejasno zbog čega se sva ova preduzeća u ovim oblastima  nalaze u tako krajnje nezavidnom i teškom položaju ako znamo da imamo velike rezerve čiste i pitke vode, izuzetno kvalitetne i nadaleko čuvene mliječne proizvode, visokokvaliteno maslinovo ulje i sokove koje je proizvodila Primorka iz Bara, i tako dalje i tome slično – saopštila je Peković.

Ona se zapitala kome sve ovo odgovara i zbog čega i zbog koga se ovo dešava?

-  Zar je ovo ogledalo savjesnog upravljanja ministra poljoprivrede i Vlade Crne Gore? Kome će fabrike da se prodaju u bescijenje? Zna li se već unaprijed kupac koji će ostaviti možda deset od 100 radnika, a ostale poslati kućama, što u našoj crnogorskoj praksi nije ništa neobično?  Demokrate imaju rješenje i za ovaj problem. Ono što Demokrate nude je očuvanje postojećih resursa i njihovo racionalno korišćenje, unapređenje zdrave poljoprivredne proizvodnje, vodenih resursa, zdrave hrane, a to podrazumijeva i  podsticajne mjere za poljoprivredne proizvođače, školovanje  kadrova specijalizovanih za oblast poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, a ništa manje bitno i neodložno utvrđivanje odgovornosti onih koji su se ogriješili o radnike i o zakon i koji su doprinijeli ovakvom stanju – navodi se u saopštenju.

Portal Analitika