Abiznis

Arapi neće preuzeti brendove Novog duvanskog kombinata

Potencijalni investitor u Novom duvanskom kombinatu (NDKP), kompanija BMJ Industries FZ - LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) neće preuzeti brendove Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju, saznaje Dan iz više izvora.
Arapi neće preuzeti brendove Novog duvanskog kombinata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici arapske kompanije tokom pregovora sa Tenderskom komisijom, na čijem je čelu Branko Vujović, saopštili su da neće preuzeti brendove Point, Lovćen i Vinsent zajedno sa imovinom DKP-a, koji su procijenjeni na 1,09 miliona eura.

Tako će brendovi DKP-a, prema pisanju Dana, ostati u vlasništvu države, koja će pokušati da ih proda nekom durgom.

Vlada je udovoljila zahtjevu potencijalnog investitora da se uradi nova procjena imovine NDKP-a, odnosno imovine koju arapska kompanija planira da preuzme, a stručnjaci sa Mašinskog fakulteta su počeli da procjenuju imovinu u utorak, a trebalo bi da završe do sjutra.

Prema nezvaničnim saznanjima, kompanija BMJ preuzeće četiri mašine DKP-a odnosno mašinu za pripremu duvana, za izradu, kao i mašine za pakovanje i izradu filter štapića. Te mašine koje su Vladin ulog u NDKP-u, po ranijoj procjeni vrijede 3,8 miliona eura, dok je ukupna imovina, računajući i plac na tuškom putu, ulog Glavnog grada u NDKP-u, ranije procijenjeni na 7,3 miliona eura.

Arapi će, prema nezvaničnim saznanjima, osim mašina i placa, koji je procijenjen na 2,3 miliona eura, preuzeti i pet poslovnih prostora u Novom Sadu, Beogradu, Zemunu, Kraljevu i Nišu, koji su ranije procijenjeni na oko 800 hiljada eura i ulaze u imovinu NDKP-a kao Vladin ulog.

Potencijalni investitor odlučio je da gradi novu fabrkiku na placu Glavnog grada, a gradnja, prema najavama potencijalnog investitora, trebalo da bude završena za godinu. U tom periodu plan je da se proizvodnja realizuje u postojećim kapacitetima Duvanskog kombinata.

Arapi su za NDKP ponudili ulaganja od 20 miliona eura, od čega će u prvoj godini, kako su najavili, uložiti 12 miliona eura.

Dan

Portal Analitika