Zanimljivosti

Adidas se ne raduje 2016. godini

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas očekuje da će troškovi kompanije znatno porasti u narednoj godini, kao rezultat jakog dolara.
Adidas se ne raduje 2016. godini
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Zbog negativnog razvoja situacije na planu deviznog kursa, naši troškovi će porasti za 500 miliona eura u narednoj godini", izjavio je finansijski direktor Adidasa, Robin Stoker, u intervjuu za finansijski dnevni list "Berzen cajtung".

Stoker je rekao i da ovo nije prvi put da je Adidas suočen sa rastućim troškovima proizvodnje zbog deviznih efekata ili viših cijena sirovina.

"Već smo na to reagovali brzo, putem smanjenja našeg spektra proizvoda ili podizanjem cijena. Iz tog razloga smo ovaj put uvjereni da ćemo biti u stanju da kompenzujemo efekte koje će jak dolar imati na nivo bruto marži", izjavio je Stoker.

Jak dolar predstavlja veliki problem za kompanije kao što je Adidas, koje prave proizvode u Aziji i plaćaju troškove u američkim dolarima.

Američka valuta u posljednje vrijeme jača prema euru i drugim valutama, zbog različitih stavova američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i Evropske centralne banke (ECB) o monetarnoj politici, navodi Frans pres.

Portal Analitika