Politika

BS: Tvorci zakonskog rješenja o naknadi majkama su Damjanović i Sijarić

Bez namjere da politizujemo, ali zbog plasiranja poluistinitih informacija i zbunjivanja javnosti želimo ukazati da su jedini tvorci zakonskog rješenja o naknadi majkama koje su rodile troje ili više djece poslanici SNP-a Aleksandar Damjanović i Bošnjačke stranke Rešad Sijarić, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.
BS: Tvorci zakonskog rješenja o naknadi majkama su Damjanović i Sijarić
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Već nekoliko puta se događa da se pojedinci ili određeni politički subjekti "kite tuđim perjem“ pa shodno tome želimo našoj javnosti ukazati da je poslanik Rešad Sijarić predlagač dijela Zakona koji se odnosi na majke koje su rodile troje ili više djece i koje petnaest ili više godina čekaju posao na birou rada", navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Podsjećaju da je za razliku od nekih drugih koji sada pokušavaju ubirati jeftine političke poene, kompletan klub Bošnjačke stranke podržao taj zakon.

"Davanja predviđena ovim Zakonom ne treba da bude opterećenje za ovu državu koja je suočena sa padom nataliteta. Naknade majkama su ulaganja u budućnost Crne Gore. Jedini i osnovni cilj nam je bio da pomognemo majkama koje su rodile troje ili više djece, da poboljšamo njihov status ili socijalni položaj, te da doprinesemo i ohrabrimo stimulaciju nataliteta u Crnoj Gori,  i na neki način sjevera Crne Gore pošto je očigledno da je najviše tih žena na tom području", kaže se u saopštenju.

Poručuju da su ponosni što će to zakonsko rješenje omogućiti majkama da imaju makar neku satisfakciju za časnu, ali tešku ulogu roditelja u odgajanju brojnog potomstva.

"Ukazujemo da je ovaj predlog tada naišao na razumijevanje novoformirane parlamentarne većine koju su u tom trenutku činili poslanici Bošnjačke stranke, dva poslanika SDP-a i opozicija.  Naknadna politizacija i naknadna pamet nekih poslanika koji žele da post festum priskrbe sebi autorstvo za ovaj zakon neće proći, kao ni njihovo zamagljivanje i ukazivanje na potpuno nebitne detalje u proceduri. Napominjemo da Bošnjačka stranka podržava od ranije unificirani prijavni formular koji je korišten i za druge vrste naknada kod Centra za socijalni rad, a koji se primjenjuje i u ovom slučaju", ističu iz BS.

Pozivaju Ministarstvo rada i socijalnog staranja da nastavi sa daljim aktivnostima i neophodnim procedurama, kako bi sve one majke koje imaju pravo na ovu vrstu nadoknade to i ostvarile.

"Cijenimo da ministarka Zorica Kovačević implemntira ovaj zakon vrlo odgovorno i posvećeno, shodno odluci koju je donijela Skupština Crne Gore. Nama iz Bošnjačke stranke je važnija dobrobit majki i porodica od bilo kakvih političkih nadgornjavanja i zbog toga se do sada nismo oglašavali putem medija", zaključak je saopštenja.

Portal Analitika