Region

NIKOLIĆ: Crnu Goru ne porediti sa Srbijom, mi nismo ničija igračka

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Crna Gora svjesno poništava svoju samostalnost i predstavlja primjer kako država ne treba da bude igračka.
NIKOLIĆ: Crnu Goru ne porediti sa Srbijom, mi nismo ničija igračka
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nikolić je istakao da Crnu Goru, koja se preporučuje kao država koja će prihvatiti sve da bi ušla u NATO, ne treba porediti sa Srbijom.

- Crna Gora je izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu - znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti - rekao je Nikolić u novogodišnjem intervjuu za "Sputnjik", koji će u cjelosti biti emitovan u subotu.

Prema njegovim riječima, za razliku od Crne Gore, Srbija sve vrijeme pokazuje da nije takva država i da sa njom ne mogu da se igraju.

- Srbija pokazuje da ima svoje interese, prava, vjekovna prijateljstva i da ni Rusija ne može da nam kaže - od sada ste neprijatelji EU, niti EU može da nam kaže da nam je Rusija neprijatelj. Mi to nećemo - rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da ne želi da se miješa u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, ali da je zabrinut za sudbinu srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

- Nikako da se to riješi na način koji bi zadovoljio većinu naroda u Crnoj Gori, nego se računa na tihu asimilaciju, po iskazivanju pripadnosti narodu ili određenoj crkvi. Međutim, to je proces koji donosi sukobe između političara, građana, između rodova i plemena - zaključio je Nikolić.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika