Region

Stanko Subotić oslobođen optužbi za šverc

Biznismen Stanko Subotić Cane i njegovi saradnici pravosnažno su slobodni od optužbi da su krijumčarili cigarete tokom devedesetih godina i da su na taj način oštetili državni budžet.
Stanko Subotić oslobođen optužbi za šverc
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Apelacioni sud u Beogradu danas je na sajtu objavio presudu kojom je u jednom dijelu pravosnažno oslobodio Subotića i ostale optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična djela za koja se terete optužnicom.

U drugom dijelu odluke Apelacioni sud je optužbe odbio zbog nastupanja apsolutne zastarelosti - odnosno, kako se navodi u odluci suda, zbog proteka dvostrukog vremena koje se traži za zastarelost krivičnog gonjenja.

Tom odlukom u oslobađajućem dijelu potvrđena je presuda Specijalnog suda u Beogradu, a preinačena u djelu o odbijanju - jer je taj sud optužbe odbio zbog nastupanja relativne zastarelosti, a Apelacioni sud zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Osim Subotića, pravosnažno su optužbe odbijene ili su oslobođeni od optužbi i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Milan Milanović, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

Optužnicom Subotić se teretio da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Grupa je, prema optužnici, na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona eura i šest miliona američkih dolara.

Prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda, koja je ukinuta, Subotić je bio je osuđen na šest godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od godinu do pet godina zatvora.

Drugom prvostepenom presudom, koja je izrečena 18. jula 2014. godine, svi optuženi su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice, ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za djela iz 1995. godine.

U obrazloženju svoje odluke, Apelacioni sud je naveo da je odlučujući o žalbi tužioca za organizovani kriminal održao glavni pretres, ponovo izveo dokaze koji su već bili izvedeni u Specijalnom sudu i našao da su u svakom slučaju nastupila zastarelost za djela koja se Subotiću, Miloševiću, Rankoviću i Ivani Krcmaričić stavljaju na teret u toku 1995. godine.

Kada su u pitanju radnje krivičnog djela koje se Subotiću i drugim okrivljenima stavljaju na teret u toku 1996. godine, Apelacioni sud je žalbu tužioca u tom dijelu odbio kao neosnovanu i prvostepenu presudu potvrdio.

"Nakon održanog pretresa pred drugostepenim sudom, svestranom analizom svih izvedenih dokaza, kako posebno, tako i u njihovoj povezanosti, sud je našao da nema dokaza da su okrivljeni izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret na način kako je to opisano optužnicom Tužioca za organizovani kriminal", navodi se u odluci suda.

Subotić i ostali su bili optuženi za krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprijećena kazna od dvije do 10 godina zatvora i zloupotreba službenog položaja za koje je zakonom predviđena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Subotić je sedam godina bio u bjekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. godine, ali je 19. jula 2013. godine položio jemstvo od 538.000 eura, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda koja će sada biti brisana.

Prethodno je u više navrata nudio višemilionsko jemstvo do čak pet miliona eura, ali je sud to odbijao.

Odlukama Specijalnog suda Subotiću su privremeno oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, i te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Pošto je sada pravosnažno oslobođen optužbi pomenute nekretnine, kojima je privremeno raspolagala država, će mu biti vraćene.

Subotić je, i pored potjernice koja je za njim bila na snazi više godina, slobodno živio i radio u Švajcarskoj, a 2008. godine Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično djelo za koje se Subotić teretio prije prekvalifikacije djela, odnosno izmjene optužnice 2013. godine.

Izvor i foto: alo.rs

Portal Analitika