Politika

Dalji potezi Demosa zavisiće od rezultata dijaloga

Rezultati započetog dijaloga opredjeljivaće dalju političku dinamiku i poteze Demosa, poručili su iz te partije, navodeći da će o tim potezima odlučivati samostalno, bez pritisaka sa strane.
Dalji potezi Demosa zavisiće od rezultata dijaloga
Portal AnalitikaIzvor

U toj partiji, kako su naveli, sa žaljenjem konstatuju nastavak neprimjerenih, neutemeljenih, javno neuljudnih napada iz DF-a na Demos i djelove nesporne opozicije.

„Iz više razloga ne želimo da na njih odgovaramo. To nijesmo činili od početka formiranja Demosa, iako smo i tada, dakle mnogo prije aktuelnosti javnog dijaloga o izbornima uslovima, bili tretirani besmislenim optužbama da smo formirani od Udbe, ambasada, (Ranka) Krivokapića, novinskih kuća i koga sve ne“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je dokumentacija o ovoj lakoći neodgovornog etiketiranja bez najmanjeg dokaza je zaista velika.

„Kao što je šire poznato, proizvodnja neprijatelja i izdajnika u Crnoj Gori je populistički bezočna specijalnost Demokratske partije socijalista (DPS) i Mila Đukanovića. Mogućim prihvatanjem takve prakse u opoziciji može samo kolateralno profitirati aktuelna vlast“, naveli su iz Demosa.

U toj partiji su uvjereni da je njihovo izbjegavanje da javno odgovaraju na besmislice i uvrede, i konfrontiraju se sa snagama iz opozicije, u konkretnom slučaju sa DF-om, javnost dobro razumjela.

„To izbjegavamo, ne samo zbog našeg respekta prema simpatizerima DF-a koji su se 2012. na osnovama demokratskih principa i političke ozbiljnosti široko okupili, već i iz principijenog stava da ćemo svu snagu usmjeriti prema osnovnom protivniku, nosiocima vlasti na čelu sa DPS-om, koji su glavni vinovnici duboke ekonomske, političke i moralne krize u zemlji“, pojasnili su iz Demosa.

Oni su poručili da će nastaviti da svojim javnim demokratskim djelovanjem, što podrazumijeva javnu ozbiljnost i pristojnost, doprinose snaženju kredibilne opozicije koja bi zadobila većinsko povjerenje građana na fer izborima, primjenom izbornog zakonodavstva koje je, kako su podsjetili, izglasao i DF.

„Zato, zajedno sa drugim opozicionim partnerima i predstavnicima Evropske unije (EU), nastojimo da poboljšamo demokratski okvir za izbore, i ne dozvolimo DPS-u da i dalje političkom i izbornom korupcijom, kršeći ustav, krade izbore čime se, na bruku Crne Gore, bavi međunarodna zajednica“, kazali su iz Demosa.

To, kako su naveli, ne čine zbog Demosa, već zbog svih demokratskih snaga na političkoj sceni.

Iz Demosa su podsjetili da se sadašnji dijalog uz prisustvo predstavnika EU odvija nakon dva javno objavljena obećanja i inicijative DF-a da će naprotestima smijeniti aktuelnu vladu, ne razilazeći se dok se to ne dogodi. „I da se saprotestnog skupa, održanog 24. oktobra, poziva Krivokapića na pregovore o formiranju prelazne vlade. Oba obećanja i inicijative za sada nijesu ostvarene“.

„Rezultati započetog, veoma teškog javnog dijaloga, koji se ne održava u institucijama, već na sasvim novom forumu, opredjeljivaće dalju političku dinamiku i poteze Demosa, o kojim će samostalno odlučivati bez pritisaka sa strane“, poručili su iz te stranke.

Zato, kako su naveli, davanje savjeta i zadataka Demosu sa bine ili od bilo kuda, zvuči najblaže rečeno neumjesno, u svakom slučaju bez ikakvog uticaja.

„Ostavljajući svakom da vodi politiku kako smatra da treba, dobronamjerno predlažemo DF-u da prestane sa besmiselnim i nekontrolisanim etiketiranjima, da upristoji javnu komunikaciju kao uslov za saradnju za koju smo odpočetka opredijeljeni, i kako bi zajedno gradili potrebno opoziciono jedinstvo na ravnopravnim, politički produktivnim i kulturnim osnovama“, kazali su iz Demosa.

Prema njihovim riječima, tako bi zajedno stvarali ozbiljnu demokratsku alternativu postojećem mafijaškom režimu, koja bi bila sposobna da u izborno fer uslovima dobije većinsko povjerenje građana.

„Drugačiji pristupi bi mogli da pomognu postojećoj vlasti, protiv koje ćemo nastaviti da se borimo, ostavljajući javnosti da sudi o svim akterima na političkoj sceni, razumije se i o ozbiljnosti i domašajima našeg javnog djelovanja“, zaključuje se u saopštenju.

 

MINA

Portal Analitika