Abiznis

Stevan Milić: U Portonovi uloženo 150 miliona eura, tri puta više od plana

Za kompaniju Azmont Investmenst 2015. godina je iz mnogo razloga bila interesantna i izazovna. Istovremeno, ona je samo najava još dinamičnije i zanimljivije godine, kazao je u razgovoru za Radio Jadran, zamjenik izvršnog direktora za operacije u Azmont Investmentsu, Stevan Milić.
Stevan Milić: U Portonovi uloženo 150 miliona eura, tri puta više od plana
Portal AnalitikaIzvor

 U Azmontu smo veoma ponosni na ono što smo postigli do sada. Posljednje tri godine smo, zajedno sa partnerima i zainteresovanim stranama radili intenzivno kako bismo Portonovi projekat učinili cjelinom. U 2015. godini smo dokazali našu posvećenost namjeri da Crnu Goru pozicioniramo na svjetskoj mapi visoko-luksuznih destinacija. Ovo je naš san i ponosni smo što ga dijelimo sa crnogorskom Vladom, partnerima i zaposlenima – istako je Milić ocjenjujući dosdašnje učinke kompanije.
Prema njegovim riječima, Azmont Investments je investitor sa jasnom vizijom i ambicijom da bude kompanija svjetske klase koja radi na kreiranju ekskluzivnog višenamjenskog rizorta, po svjetskim standardima, kakav će biti Portonovi.
– Portonovi je naš prvi projekat ovdje i naša pažnja je fokusirana na njega. S druge strane, istovremeno istražujemo mogućnosti za dodatne investicije. U posljednjem kvartalu 2015. godine smo najavili da smo zainteresovani za ulazak na finansijski sektor, a nakon zvaničnog odobrenja od strane Centralne Banke Crne Gore imaćemo Azmont banku u Crnoj Gori – tvrdi Milić.
Na pitanje dokle se stiglo sa projektom izgradnje kompleksa i kada će biti okončana izgradnja “Lower village-a”, on kaže da će naredne tri godine, naročito 2016. i 2017. biti veoma dinamične i aktivne u izgradnji. Mnogo je posla i moramo raditi intenzivno sa partnerima, ističe naš sagovornik, koji napominje da je italijanska kompanija, Pizzarotti & C. S.P.A glavni izvođač radova, koji će unijeti novu dinamiku u izgradnju jedinstvenog Portonovi rizorta, zbog čega su veoma srećni.
Sumirajući godinu kada je riječ o radovima na rizortu Milić dodaje:
– Na marini radovi napreduju i već je 8% šipovanja završeno; 81% zemljanih radova je urađeno. Betonska konstrukcija za prve četiri zgrade u dijelu ”Lower Village” (Donje selo) takođe je urađena. Da podsjetim, naš plan je da Portonovi otvorimo u fazama, a prvi život ovdje će početi za godinu i po od sada. Marina, kao i rezidencijalni dio sa javnim površinama će dočekati goste u sezoni 2017. Očekujemo da sa gradnjom One&Only-ja počnemo uskoro, a ovaj jedinstveni kompleks će biti operativan od sezone 2018. godine.
Interesujući se koliko je ovaj investitor uložio do sada finansijskih sredstava i “drži” li se plana, Stevan Milić, napominje da će “Azmont” 2015. završiti sa ukupnom investicijom od oko 150,450.000 eura, računajući od trenutka ulaska na tržište u 2013. godini.
– To znači da smo uložili tri puta više nego što je planirano za Portonovi rizort. Podsjećanja radi, planirana investicija za period od četiri godine (do 2016. godine) je 52,000,000 eura, odnosno za period od 8 godina (do 2020. godine) 258,000,000 eura.
Jedno od pitanja koje stalno intrigira ovdašnju javnost je i broj uposlenih na gradilištu i u menadžmentu, međutim, Stevan Milić ne daje precizan odgovor i objašnjava:
– Kao investitor, intenzivno smo radili tokom 2015. godine kako bismo kreirali tim i osigurali ambijent i upravo onu vrstu angažovanosti zaposlenih kakvu želimo u kompaniji. 

Portal Analitika