Društvo

Panel diskusija o manjinskim kulturnim izrazima održana u Ministarstvu kulture

Panel diskusija "Kulturni izrazi manjinskih identiteta" održana je danas u Ministarstvu kulture, a tim povodom govorili su teatrološkinja Nataša Nelević, antropološkinja dr Čarna Brković, i čelnik NVO Kvir Montenegro Danijel Kalezić, uz moderaciju književnog kritičara i publiciste Marinka Vorgića.
Panel diskusija o manjinskim kulturnim izrazima održana u Ministarstvu kulture
Portal AnalitikaIzvor

Taetrološkinja Nataša Nelević svoje obraćanje na temu "Aktivizam i umjetnost - partikularno ili univerzalno" posvetila otvorenim pitanjima koja iniciraju aktivističke umjetničke prakse kroz koje manjinski kulturni identiteti, uključujući identitete pripadnika LGBT zajednice, postaju manifestni u polju kulture, prije svega pitanjima koja se odnose na udio političkog i umjetničkog u ovim praksama i na rizik od partikularnosti sa kojim se one suočavaju.

"Ključne socio-kulturološke pojave u procesu emancipacije drugosti" bilo je izlaganje dr Čarne Brković, u kome se osvrnula na kulturu kao polje na kojem se strukturiraju značenja pojmova ključnih za život zajednice, te je pojasnila specifičnosti "politike identiteta" i "politike razlike".

2412panel1Danijel Kalezić govorio je na temu "Značaj queer kulture i aktivizma u Crnoj Gori", pominjući značaj vizuelnog identiteta aktivnosti organizacije Kvir Montenegro sa posebnim akcentom na grafička rješenja prvog i drugog Montenegro Prajda, kao i o estetsko-vizuelnim karakteristikama kvir umjetničkih intervencija i značaju kvir aktivizma.

Kako ističu iz Ministarstva kulture, panel diksusiji prisustvovali su predstavnici institucija, ustanova kulture i nevladinog sektora.

Ovaj događaj organizovalo je Ministarstvo kulture u saradnji sa crnogorskom mrežom Fondacije "Ana Lind"  i NVO Kvir Montnegro i dio je aktivnost vladinog Akcionog plana Strategije unaprjeđenja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori 2013 - 2018. godine.

Portal Analitika