Politika

Crna Gora član Organizacionog odbora Komisije za izgradnju mira

Crna Gora je izabrana od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za člana Organizacionog odbora Komisije za izgradnju mira PBC za period 2016-2017, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.
Crna Gora član Organizacionog odbora Komisije za izgradnju mira
Portal AnalitikaIzvor

PBC je međuvladino savjetodavno tijelo sa osnovnim zadatkom podrške mirovnim naporima u zemljama nakon konflikta. Organizacioni odbor PBC, koji broji 31. člana, utvrđuje program rada PBC, uključujući srednjoročni kalendar za široki spektar aktivnosti Komisije, kao i razvoj integrisanih strategija za izgradnju mira.

Glavna uloga komisija je davanje političkih smjernica i koordinacija međunarodnih aktivnosti u odnosu na zemlje pod rizikom od konflikta.

Komisija, takođe, promoviše integrisani, strateški i koherentni pristup u izgradnji mira i podsticanja ukupnog razvoja zemlje nakon konflikta, a na agendi su trenutno Burundi, Gvineja Bisao, Gvineja, Liberija, Sijera Leone i CAR.

"Članstvo u PBC je prilika za dodatno promovisanje Crne Gore u okviru UN, naročito u aktivnostima na planu izgradnje i jačanja međunarodnog mira i bezbjednosti", ističe se u saopštenju ministarstva.

Portal Analitika