Abiznis

Zindović: Na pruzi Podgorica - Nikšić hiljadu putnika dnevno

Vozovi su ispravni, što potvrđuju analize i nalazi kompetentnih stručnjaka, inženjera mašinstva, elektrotehnike i elektronike i lica zaduženih za održavanje i tehničke preglede iz ŽPCG, kao i stručnjaka iz okruženja, proizvođača pojedinih sklopova i agregata kao i remontera. To mogu potvrditi i putnici, kazao je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor Željezničkog prevoza mr Milojica Zindović.
Zindović: Na pruzi Podgorica - Nikšić hiljadu putnika dnevno
Portal AnalitikaIzvor

Zindović je kazao da je na relaciji Podgorica-Nikšić ove godine bilo hiljadu putnika dnevno.

Kako je za 2016. planirano da vozovi saobraćaju skoro svaki sat, on očekuje povećanje broja putnika za 15 do 20 odsto.

- Na ovoj pruzi nijesu još postignute projektovane brzine, tako da je vrijeme putovanja za sada duže. Kolege iz ŽICG, koje upravljaju ovim segmentom saobraćaja, imaju probleme zbog, prije svega, nelegalnih putnih prelaza na kojima je obavezno zaustavljanje vozova, što produžava vrijeme putovanja. Korišćenje pruge Nikšić – Podgorica je na planiranom nivou, pa smo zadovoljni brojem korisnika naših usluga na ovoj relaciji, a smanjenjem vremena putovanja biće još bolje – rekao je Zindović.

Upitan da li je bezbjednost putnik na zadovoljavajućem nivou, on je kazao da povremena upozorenja koja se putem medija plasiraju o eventualnom saobraćaju neispravnih vozova nemaju utemeljenja.

- Pošto su ova upozorenja svaki put negirali domaći i strani stručnjaci, smatramo da ova upozorenja imaju političku osnovu – navodi direktor Zeljezničkog prevoza.

Prema njegovim riječima, stručnost i profesionalnost mašinovođa je zadovoljavajuća. Kako objašnjava, prije samostalnog upravljanja vozom, mašinovođe se primaju kao pripravnici na period od najmanje šest mjeseci. Za to vrijeme dužni su da polože stručni ispit. Svake dvije godine vrši se redovna provjera znanja tako što mašinovođe polažu obavezan periodični ispit pred višečlanom komisijom.

- Ako mašinovođa načini teži prekršaj, organizuje se vanredni periodični ispit. Jednom mjesečno imaju četvorosatno predavanje na kojem se upoznaju sa novim propisima i obnavljaju znanja iz važećih. Prije polaska voza mašinovođa obavezno provjerava ispravnost i nadležan je da ne pokreće neispravan voz. Naše mašinovođe godišnje pređu milion kilometara bez većih propusta u radu, što najbolje dokazuje njihovu profesionalnost i posvećenost poslu. Što se tiče profesionalnosti ostalog željezničkog osoblja najmjerodavnija je anketa gdje je 80 odsto anketiranih putnika zadovoljno njihovim radom – kazao je Zindović.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: medianet.me

Portal Analitika