Politika

Danilović: Raspravljaćemo o svim medijima

Predsjednik Izvršnog odbora DEMOS-a Goran Danilović izjavio je da će se Radna grupa u okviru priče o medijima baviti Javnim servisom, ali i radom privatnih medija.
Danilović: Raspravljaćemo o svim medijima
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić danas je članove Radne grupe za pripremu izbora upoznao sa detaljima sa prekjučerašnjeg sastanka predsjednika parlamentarnih političkih partija, na kojem je razmatran Izvještaj o radu Radne grupe za period od 4. do 18. decembra, kao i zadacima kojima Radna grupa treba da se bavi u narednom periodu.

Danas su članovi radne grupe dogovorili da će naredne sedmice početi priču o korišćenju državnih resursa u izbornim aktivnostima i ponašanju medija tokom izborne kampanje. U ponedjeljak će se, pred članovima Radne grupe, pojaviti predstavnici Državne revizorske institucije.

"Mi ne možemo privatnim medijima zabraniti da kažu da ih ne zanimaju izbori, to je njihovo pravo i mi ćemo se privatnim medijima baviti jednim manjim dijelom. Ali moramo preispititati da li svi mediji u Crnoj Gori imaju ista pravila funkcionisanja, odnosno da li poštuju zakone po kojima jedino mogu emitovati program. Ne može biti da neko ovdje mora da plaća porez i da plaća novinare i da ih osigurava i da zbog toga ima manje kvalitetan program, a da neko ništa od toga ne radi i da uživa kreirajući nekakve informativne sadržaje u kojima se jedna strana vrijeđa, a druga glorifikuje", rekao je Danilović za Atlas TV.

Kako je dodao, ako se utvrdi da se tako nešto radi mimo zakona, takva praksa mora prestati i to "nije naređenje parlamenta nego zakona".

Što se tiče Javnog servisa, kako je rekao, Parlament bira Savjet kome bi trebalo da odgovaraju svi iz TVCG.

"Ako ih biramo, ako se iz budžeta izdvajaju sredstva, neće se valjda ljutiti, ako budemo tražili da poštuju zakon", kazao je Danilović i dodao da prvo treba vidjeti šta se ne poštuje od postojećih zakona, ali i podsjetio da se u skupštinskoj proceduri nalazi nekoliko predloga zakona koje se tiču te oblasti, a koje je predlozio nevladin sektor.

"Sva ta pitanja ćemo staviti na dnevni red, vidjećemo da li pojedinci i na koji način kroz Savjet zloupotrebljavaju povjerenje i da li ima mogućnosti da se Javni servis zakonima obaveze na nepristrasnost", zaključuo je Danilović. (Portal RTCG)

Portal Analitika