Društvo

Đukanović: Ohrabrujući rezultati u oblasti nauke

Rezultati koje Crna Gora ostvaruje na polju nauke tokom prve decenije od obnove nezavisnosti, izuzetno su ohrabrujući, ocijenio je premijer Milo Đukanović.
Đukanović: Ohrabrujući rezultati u oblasti nauke
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, u Vili Gorica u Podgorici, uručio Godišnje nagrade za naučna dostignuća u 2015. godini.

U kategoriji najuspješniji naučnik nagradu je dobio profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) Ljubiša Stanković, njegov kolega Miloš Daković nagrađen je u kategoriji pronalazač-inovator za najuspješnije inovativno rješenje, dok je maturant nikšićke Gimnazije “Stojan Cerović” najuspješniji mladi talenat u oblasti nauke do 20 godina.

Đukanović je, na svečanoj ceremoniji dodjela nagrada, kazao da je crnogorska akademska i naučna zajednica aktivno uključena u evropski prostor istraživanja, slobodnog kretanja znanja, istraživača i tehnologija, prenosi MINA.

To je, kako je naveo, uočljivo i kroz reference koje crnogorski naučnici stiču kao pojedinci, ili u istraživačkim timovima, ali i po vrijednim rezultatima koje postižu obrazovne i naučne institucije.

„Nesumnjivo je da su na polju nauke, kako i na svim drugim poljima, rezultati koje ostvarujemo tokom prve decenije od obnove nezavisnosti, izuzetno ohrabrujući“, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je danas na razvojnom nivou od 41 odsto evropskog prosjeka, što je najviše na zapadnom Balkanu, i sa balkanskog začelja po razvijenosti danas je na liderskoj poziciji.

„Svjesni smo da bez novih znanja i primjene naučnih dostignuća, bez interdisciplinarnog naučnog istraživanja i novih tehnologija, nema moderne i razvijene ekonomije, i da samo stimulativni uslovi za razvoj nauke i stvaralački, kulturni i duhovni ambijent omogućavaju napredak naše države i društva“, naveo je Đukanović.

On je kazao da se mora još izdašnije ulagati u visoko obrazovanje, u snaženje ljudskog i naučnog kapaciteta i unaprjeđivati naučno-istraživačku infrastrukturu Crne Gore.

Đukanović je kazao da dinamičan progres koji Crna Gora ostvaruje u okviru evropskih i evroatlantskih integracija otvara nove mogućnosti za brži razvoj naučno-istraživačke djelatnosti.

„Još tješnje povezivanje i uključivanje Crne Gore u evropsku i evroatlantsku naučnu porodicu, garant je bržeg tehnološkog razvooja crnogorskog društva“, dodao je on.

Stanković se, u ime nagrađenih, zahvalio članovima Komisije koji su im dodijelili nagradu, i ocijenio da su godišnje državne nagrade za nauku dio značajnih aktivnosti kojima Vlada i Ministarstvo nauke promovišu i podžavaju naučnu djelatnost u Crnoj Gori.

„Za nas dobitnike to je dodatna satisfakcija za dosadašnji rad, i dodatna inspiracija za budućnost“, poručio je Stanković.

On se posebno zahvalio članovima Grupe za obradu signala na ETF-u koji su, kako je naveo, veoma zaslužni za nagradu koju je dobio.

„Zahvaljujući profesorima i saradnicima ove Grupe, Crna Gora je u jednoj oblasti nauke ne samo prepoznatljiva, nego slobodno mogu reći u samom vrhu u svijetu“, kazao je Stanković.

Ministarka nauke Sanja Vlahović rekla je da joj je posebna čast i zadovoljstvo što nagrade dobitnicima uručuje Đukanović jer su, kako je pojasnilau, najznačajniji dometi u crnogorskoj naučnoj zajednici učinjeni „upravo u vrijeme njegove Vlade“.

„U vremenu kada je svjetska ekonomska kriza uzimala svoj danak i kod nas, nije bilo nimalo lako, i trebalo je vizionarstvo i hrabrost za podršku naučnim, istraživačkim i inovacionim projektima, što su u Vladi uvijek imali“, kazala je Vlahović.

Izvor: Mina

Foto: gov.me

Portal Analitika