Društvo

Opstrukcija: Barski Fond PIO ne izdaje potvrde majkama koje traže naknadu

Više čitateljki Portala Analitika optužile su danas područnu jedinicu Bar Fonda PIO da većem broju žena iz Ulcinja “namjerno ne želi da izdaje potvrde o dužini radnog staža”. Čitateljka koja se, u ime svih obratila Portalu Analitika, i čije ime je poznato našoj redakciji, kazala je da se to radi namjerno da u februaru ne bi mogle da steknu uslove za isplatu naknda za majke troje i više djece.
Opstrukcija: Barski Fond PIO ne izdaje potvrde majkama koje traže naknadu
Portal AnalitikaIzvor

Portal Analitika pokušao je da stupi u kontakt sa nadležnima iz Područne jedinice fonda PIO Bar, ali se na broj telefona sa zvaničnog sajta niko nije javljao satima.

- Išli smo u prostorije Fonda PIO u Baru i načelnica nam je rekla da ne dolazimo do 15. januara, jer nam neće izdavati potvrde o dužini radnog staža. Ako nemamo te potvrde -ne možemo podnijeti dokumenta Centru za socijalni radu u Ulcinju, tako da smo zbog toga spriječeni da u februaru primimo naknadu za majke sa troje i više djece. Ovo nije samo moj problem, već velikog broja žena koje kao ja ispunjavaju uslove za naknade – kazala je čitateljka Portala Analitika, koja je naglasila da ća “ako bude potrebno dostaviti spisak svih žena koje imaju slične probleme”.

Ona je istakla da na birou rada “procedura ide odlično ali da oni koji ispunjavaju uslov od 25 i više godina radnog staža za penziju imaju proceduralnih problema”.

- Mislim da je sve to s namjerom urađeno, jer sad idu praznici i oni ne žele da mi dobijemo naknadu za februar. Pravdaju se gužvama, nedostatkom obrazaca, od toga nema ništa. To je tri minuta posla – samo je potrebno da sa listinga fonda PIO odštampaju podatke. Međutim mislim da se to namjerno odugovlači – rekla je naša čitateljka.

Centri za socijalni rad primili su više od 2.000 zahtjeva majki koje žele da primaju doživotnu naknadu, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja razmatraće ih početkom januara. Prva isplata ovih naknada biće 20. februara.

 

Portal Analitika