Abiznis

Odbor dao zeleno svijetlo za hotel "Kraljičina plaža" i Mamulu

Odbor za ekonomiju, finasije i budžet predložio je danas Skupštini da usvoji odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula i o prihvatanju Aneka Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.
Odbor dao zeleno svijetlo za hotel "Kraljičina plaža" i Mamulu
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je oba projekta, nakon što krajem jula ove godine nijesu dobili podršku parlamenta, ponovo uputila u skupštinsku proceduru.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, kazao je da ti projekti imaju šire dimenzije, prenosi MINA-business.

"To su dimenzije koje su vezane za jačanje investicionog potencijala i pozicioniranje Crne Gore na svjetskom tržištu kao visoko kvalitetne turistčke destinacije", rekao je Gvozdenović.

Aneksom Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža predviđeno je da se kompaniji Adriatic properties produži zakup sa 30 na 42 godine, kao i da se smanji iznos zakupa. Aneks je Vlada usvojila na sjednici 29. novembra 2012. godine.

Ugovor o zakupu hotela Kraljičina Plaža u Budvi zaključen je 31. januara 2007. godine.

Ugovorom o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, koji bi trebalo da realizuje kompanija Orascom, predviđen je period zakupa od 49 godina.

Gvozdenović je ocijenio da je važno da se ti projekti podrže i da je mnogo bolje da se urade ove godine nego za nekoliko godina.

On je dodao da će u crnogorskom turizmu ove godine promet biti nešto oko 800 miliona eura.

"Ključna stvar je da dođemo do novih kapaciteta. U Crnoj Gori imamo samo sedam hotela sa pet zvjezdica i ključna je stvar da u narednih osam godina dođemo do 76 hotela sa četiri i pet zvjezdica", rekao je Gvozdenović.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije SNP, Aleksandar Damjanović, podsjetio je da je osnovni ugovor za projekat Kraljičina plaža u funkciji od 2007. godine i da je nakon pet godina tražena njegova izmjena.

"Imamo i pune tri godine protok vremena od kada je Aneks sklopljen, a da nije potvrđen odlukom Skupštine, što je takođe upozoravajuća činjenica. Nakon pet godina nerealizacije pojedinih stavki ugovora i još tri godine čekanja da ankes prođe u parlamentu, jasno je da ta klima ne može biti dobra i to nije dobra poruka", smatra Damjanović.

Gvozdenović je, kada je u pitanju projekat Mamula, rekao da bi on pored investicionih aktivnosti koje su vezane za turizam trebalo da obezbijedi i punu zaštitu kulturne baštine.

"Ta lokacija u potpunosti zadržava sav oblik sa svim elementima koji su vezani za konzervatorske uslove. Nema nikakvog pomjeranja na gabaritima objekata, već oni samo dobijaju određene sadržaje koji su u funkciji visokokvalitene turističke ponude i pored toga dobijaju i spomen sobu odnosno muzej", objasnio je Gvozdenović.

On je rekao da je za projekat Mamula proces traženja partnera počeo još prije osam godina i da su bila tri neuspjela tendera.

Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Jelić, pitao je da li kompanija Orascom stiče pravo svojine na tom prostoru i da li investitor može založiti tvrđavu.

Njega je zanimalo i da li investitor ima pravo ustupanja svojine drugoj kompaniji, kao i da li se Vlada obezbijedila kvalitetnim garanbcijama.

Gvozdenović je rekao da se radi o ugovoru koji donosi nove prihode Crnoj Gori i koji nema štetne elemente.

"Nakon 49 godina zakupodavac mora da vrati objekat državi i to da ga vrati u stanju koje ispunjava sve uslove koji su definisani ugovorom", zaključio je Gvozdenović.

Izvor: Mina business

Portal Analitika