Društvo

U Vladi i ministarstvima zaposleno 10.336 službenika

Prema podacima iz Centralne kadrovske evidencije (CKE), u organima državne uprave radi 10.336 državnih službenika i namještenika, od čega su 3,89% namještenici, a 96,11% službenici. Sistem državne uprave u Crnoj Gori postavljen na tim osnovama danas čine 55 organa -16 ministarstava i 39 drugih organa uprave, od kojih su većina - 23 organa uprave u sastavu ministarstava, pokazuje nacrt strategije reforme javne uprave.
U Vladi i ministarstvima zaposleno 10.336 službenika
Portal AnalitikaIzvor

U CKE unijeti su podaci za 8546 državnih službenika i namještenika koji rade u organima državne uprave, što predstavlja 82,7%. Prema podacima Uprave za kadrove, koja je nadležna za vođenje CKE, broj državnih službenika i namještenika za koje su unijeti neki podaci u CKE je 12.194. Pored organa državne uprave u ovaj broj ulaze zaposleni u Službama Predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, sudovima, tužilaštvima i ostalim subjektima na koje se primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima, podaci su Ministasrtva unutrašnjih poslova.

Prema Vladino dokumentu, osnovu organizacije sistema državne uprave u Crnoj Gori čine ministarstva koja vrše poslove predlaganja unutrašnje i vanjske politike, vođenja razvojne politike, normativne djelatnosti, upravnog nadzora i druge poslove sa strateškim i razvojnim sadržajem, dok operativne i izvršne poslove uprave u resorima vrše drugi organi uprave (uprave, sekretarijati, zavodi, direkcije i agencije). Sistem državne uprave u Crnoj Gori postavljen na tim osnovama danas čine 55 organa -16 ministarstava i 39 drugih organa uprave, od kojih su većina - 23 organa uprave u sastavu ministarstava. Visok nivo javne potrošnje na lokalnom nivou je problem koji se, prije svega, ogleda kroz neadekvatnu politiku zapošljavanja u opštinama, što za rezultat ima prekobrojni broj zaposlenih u opštinama koji fiskalni kapacitet opština ne može da izdrži.

Prema zvaničnim podacima 11.778 je zaposleno u opštinama i pored obaveze smanjenja broja zaposlenih utvrđene Planom unutrašnje reorganizacije javnog sektora, koji se odnosi i na lokalne samouprave, navodi se nacrtu strategije reforme državne uprave.

P.Z.

Portal Analitika