Društvo

CALIMS povukao "Efferalgan" sirup iz upotrebe

Ukupno 11 serija sirupa "Efferalgan", koji se koristi za ublažavanje bolova i snižavanja temperature kod odraslih i djece, biće povučeno iz crnogorskih apoteka zato što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje.
CALIMS povukao "Efferalgan" sirup iz upotrebe
Portal AnalitikaIzvor

Nosilac dozvole za taj lijek "PharmaSwiss" iz Podgorice obavijestila je Crnogorske agencije za ljekove i medicinska sredstva - CALIMS o oduci da povuče iz prometa serije lijeka koje imaju rok upotrebe do oktobra 2018. godine. Navodi se da je CALIMS predložila nadležnoj inspekciji povlačenje spornih serija iz veleprodaje i maloprodaje.

Na sajtu CALIMS-a navodi da u informaciji koju je proslijedio proizvođač nije bilo prijavljenih neželjenih reakcija u vezi sa odstupanjem od stadarda kvaliteta.

- Pretraživanjem nacionalne baze neželjenih dejstava ljekova koja su se ispoljila na teritoriji Crne Gore, koju vodi CALIMS, nije pronađena ni jedna prijava sumnji na neželjeno dejstva nakon primjene lijeka - navodi se u saopštenju.

Prozivođač sirupa je kompanija "Bristol-Myers Squibb" iz Francuske, a lijek je, prema pisanju medija, povučen iz prodaje u Srbiji.

Izvor: Agencija MINA

Foto: medicine-online.org

Portal Analitika