Svijet

Umrla najpoznatija "madam" elitne prostitucije

Madam Klod, pravim imenom Fernand Grude, koja je 60-tih i 70-tih u Francuskoj vodila mrežu elitne prostitucije, umrla je u subotu u 92. godini, stoji u umrlici koju je AFP dobio na uvid.
Umrla najpoznatija "madam" elitne prostitucije
Portal AnalitikaIzvor

Ta svodnica aristokratskog držanja dvadesetak godina je vladala mrežom od oko pet stotina žena i nekolicinom muškaraca koji su se prodavali za 1.500 do 2.300 eura za noć, ostavljajući joj proviziju od 30 odsto.

Njezino životno geslo bilo je "učiniti porok lijepim", zahvaljujući djevojkama koje su izgledale prefinjeno i klijentima iz najviših društvenih slojeva - političarima i državnicima, poput iranskog šaha i Džona F. Kenedija, filmskih zvijezda i poslovnih ljudi kao što je bio vlasnik "Fijata" Đovani Anjeli.

U zamjenu za povjerljive informacije koje su njene djevojke dobijale u postelji, Madam Klod uživala je najbolju zaštitu Odsjeka za poroke francuske policije i Službe za vanjsku dokumentaciju i kontrašpijunažu, u sastavu Ministarstva odbrane.

- S njom u grob odlaze ljubavne i državne tajne. Bila je legenda - rekao je bivši direktor pariške pravosudne policije Klod Kanse.

U svojoj knjizi "La Brigade mondaine" (Odsjek za poroke) iz 2014, Kanse podsjeća da su u životu Fernand Grude postojala "dva razdoblja".

- Jedno u 60-tih, kada su ona i njena mreža prelijepih žena koje su pružale usluge najmoćnijim muškarcima svijeta, bile zaštićene, i drugo, nešto kasnije, kada je poput Al Kaponea "pala" zbog utaje poreza, a onda i završila u mreži Martin Monil, direktorice Odsjeka za poroke - dodao je on.

Smrt Madam Klaud, po čijem je životu snimljen istoimen film u režiji Žusta Žekana, poznatijeg po režiji filma "Emanuela", događa se dok francuski parlament raspravlja o nacrtu zakona kojim treba ojačati borbu s prostitucijom.

Izvor: Jutarnji list

Foto: express.co.uk

Portal Analitika