Kultura

"Gentlemen Singers" priredili Božićni koncert: Sve je bilo savršeno

Prvi put smo u Crnoj Gori i sve je savršeno: lijepa zemlja, nevjerovatna priroda. I publika u Crnogorskom narodnom pozorištu bila je divna, što je nama koji, koji smo pjevali, pričinjavalo veliko zadovoljstvo, kazao je Rihard Uhlir, umjetnički direktor vokalnog ansambla "Gentlemen Singers".
"Gentlemen Singers" priredili Božićni koncert: Sve je bilo savršeno
Portal AnalitikaIzvor

Osam izuzetnih horskih pjevača iz Češke priredili su sinoć ovogodišnji Božićni koncert - riječ je o 19. događaju u susret katoličkom Božiću, koji organizuju nacionalno pozorište u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore. Sastav koji se predstavio publici postoji već 12 godina i, kako ističe Uhlir, izvodi sve - od Baha do "Bitlsa" i američke duhovne muzike, sa željom da svaki nastup bude drugačiji.

- No, imamo samo jedan program koji izvodimo za Božić, i to je ovaj pod nazivom "Tiha noć sa ansamblom Gentlemen Singers" ("Silent Night With Gentlemen Singers). To je, da tako kažem, internacionalni program namijenjen publici u zemljama širom Evrope. Sastavljen je iz dva dijela: prvi čine predbožićne, praznične pjesme, dok su u drugom kompozicije inspirisane Božićem - precizirao je sagovornik Portala Analitika.

Koliko je raznovrstan njihov repertoar govori i to da su pred publikom u Podgorici izveli 17 kompozicija nastalih u periodu od XVI vijeka do danas, kako tradicionalnih, tako i autorskih. Bila je to rijetka prilika da čujemo djela nekih savremenih kompozitora XX i XXI vijeka, poput Gustava Holsta, Irvinga Berlina i Arva Perta. Sve su zaokružili popularnom božićnom pjesmom "Tiha noć" u izvođenju na originalnom njemačkom, zatim engleskom i češkom jeziku, i spletom vlastitih obrada čeških tradicionalnih božićnih napjeva - uz interesantnu koreografiju.

- Trenutno smo jedini profesionalni ansambl ovakvog tipa u Češkoj Republici, ali postoji nekoliko novih grupa koje su nastale upravo inspirisane našim radom. Inače, u Češkoj postoji veoma duga tradicija kvalitetnog muškog i horskog pjevanja - ispričao je Uhlir i dodao da su upoznali neke inostrane ansamble poput njihovog, ali ni jedan takav iz Crne Gore.

On priznaje da je 12 godina konstatnog rada, priprema koncerata, putovanja i nastupa praktično svakih deset dana veoma naporan tempo.

- U ansamblu smo sada nas četvorica koji smo osnivači i tu smo od prvog dana. Kako su druga četiri člana nova, moramo zajedno da probamo svake sedmice po otprilike tri sata. A između toga - i ostalih obaveza - imamo nastupe. No, srećom pa smo dobri prijatelji - dodaje kroz osmijeh.

2312singersi1Uz Uhlira, na sceni CNP-a sinoć su bili odlična kontratenor Jakub Kubin, koji je ujedno jedan od aranžera, zatim Aleš Mali, Vaclav Kovač, Martin Struna, Libor Komarek, Filip Tesar i Radek Mah. U ansamblu "Gentlemen Singers" do skoro je pjevao i Lukaš Merkl, sada menadžer za inostrane nastupe.

- Biti menadžer ovog sastava za mene je nešto sasvim novo, jer sam na tom mjestu od februara. Naime, bio sam član ansambla 12 godina i jedan sam od onih koji su ga osnovali 2003. godine - rekao je Merkl za Portal Analitika.

- Kada je riječ o nastupu u Crnoj Gori, sve je bilo odlično pripremljeno. Iz Muzičkog centra Crne Gore kontaktirali su nas prije samo četiri mjeseca, kako bi dogovorili nastup za ovogodišnji Božićni koncert. Bilo nam je veoma drago što smo dobili takav poziv, jer niko od nas nije bio u Crnoj Gori... Sve u svemu, ovo je 23. zemlja u kojoj su "Gentlemen Singers" nastupali u svojoj dosadašnjoj karijeri. I veoma sam srećan što smo mogli da ostvarimo ovu saradnju i večeras nastupimo ovdje, jer se danas stalno nameće pitanje novca i različite podrške koja je izvođačima uvijek potrebna na ovakvim nastupima - dodao je on.

Svi članovi ansambla s osmjehom, prepuni zadovoljstva odlaze iz Crne Gore i kažu da se nadaju povratku u ove krajeve. A publika u Crnoj Gori svakako zaslužuje da ponovo uživa u njihovim jedinstvenim glasovima i izvođačkoj perfekciji.
K.J.

Foto: MCCG/Duško Miljanić

Portal Analitika