Društvo

JOKOVIĆ: Za 11 mjeseci Uprava carina naplatila 488 miliona eura

Zaustavljen je višegodišnji trend pada prihoda od akciza na cigarete, duvan i duvanske proizvode. Uprava carina nastaviće da sprovodi intenzivne aktivnosti koje će odlučujuće doprinijeti jačanju fiskalne discipline i uvođenju prometa akciznih proizvoda u legalne tokove, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave carina Crne Gore Vladan Joković.
JOKOVIĆ: Za 11 mjeseci Uprava carina naplatila 488 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- Za jedanaest mjeseci ove godine Uprava carina naplatila je 488.339.046 eura. Od toga se 154.915.875 eura odnosi na akcize i za 8,05 odsto je više u odnosu na isti period prošle godine - kaže Joković.

On je dodao da su službenici Uprave carina u ovoj godini u devet slučajeva otkrili krijumčarenje narkotika i oduzeli 33,438 kilograma kokaina, 1,5 kilograma heroina i 71,40 kilograma skanka. Oduzeli su krijumčarenu robu vrijednu 484.730 eura i naknadno naplatili carinski dug od 204.603 eura

U Izvještaju o napretku Crne Gore za 2015. za oblast zaštite prava intelektualne svojine data je ocjena pet u sprovođenje zaštite.

- Ovako visokoj ocjeni su doprinijeli ostvareni rezultati Uprave carina u ovoj godini. U toku ove godine ostvarili smo značajne rezultate u pogledu otkrivanja i zadržavanja krivotvorene robe. Po ovom osnovu carinski službenici su prekinuli 23 carinska postupka i privremeno zadržali robu u ukupnoj količini od 38.057 komada - odjeće, obuće, sportske opreme, torbi, kaiševa, slušalica, naočara za sunce, igračaka, ambalaže, opreme za tonere... Ukupna vrijednost ove robe po fakturama je 37.603 eura, dok je procijenjena vrijednost mnogostruko veća - naveo je Joković.

On je dodao da je u ovoj godini evidentan skoro dvostruki trend rasta broja podnijetih zahtjeva Upravi za preduzimanje mjera za zaštitu prava intelektualne svojine, te smatra da je to ukazuje na povećanje interesa stranih kompanija za zaštitu prava intelektualne svojine na teritoriji Crne Gore.

Direktor Uprave carina je naveo i da ta institucija ima izuzetno dobru saradnju sa državnim organima u Crnoj Gori u čijoj nadležnosti je zaštita prava intelektualne svojine, prvenstveno sa Zavodom za intelektualnu svojinu, te da sktivno učestvuje u međunarodnim operacijama koje se sprovode pod pokroviteljstvom Svjetske carinske organizacije, EUROPOL-a, SELEC-a.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika