Svijet

Tajanstveni Mi-35MS snimljen u blizini Kremlja (VIDEO)

Jedan od najtajanstvenijih ruskih helikoptera Mi-35MS našao se u objektivu kamera dok je letio u blizini moskovskog Kremlja.
Tajanstveni Mi-35MS snimljen u blizini Kremlja (VIDEO)
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na snimku, objavljenom na Jutjubu, zabilježen je uzlet dva helikoptera Mi-35MS. Nestandardna zelena boja i odsustvo oznaka, osim ruske zastave na repu, svjedoče da oni pripadaju kategoriji specijalnih namjena.

Posebnosti helikoptera su mnogobrojne antene na raznim djelovima trupa i radio-elektronski uređaji zakačeni ispod krilnih elemenata.

Pažnju ljubitelja vojne tehnike Mi-35MS izaziva već nekoliko godina. Po prvi put tajni helikopter je primijećen u februaru 2013. godine u proizvodnoj bazi u Rostovu. Nekoliko mjeseci nakon toga, on je fotografisan na poligonu za testiranje Moskovskog preduzeća za proizvodnju helikoptera „M.L. Milj“.

Letjelica je konstruisana na bazi Mi-35M koja se razlikuje od svog prethodnika Mi-24. U njega je, na primjer, ugrađen jači motor VK-2500.

Prije godinu dana mediji su prenijeli da postoje planovi o proizvodnji tri helikoptera Mi-35MS za vojno rukovodstvo zemlje.

Izvor: sputniknews.com

Portal Analitika