Svijet

Ukrajinski milijarder: Timošenkova je prostitutka, a Porošenko uzurpator

Jedan od najbogatijih ljudi Ukrajine milijarder Igor Kolomojski izazvao je novi skandal i burne rasprave jer je u posljednjem intervjuu nazvao bivšu premijerku Juliju Timošenko prostitutkom, a predsjednika Petra Porošenka “obrazovanim uzurpatorom”.
Ukrajinski milijarder: Timošenkova je prostitutka, a Porošenko uzurpator
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sada kad se digla velika buka ratoborni milijarder i bivši gubernator Dnjepropetrovske oblasti Kolomojski tvrdi da nije razgovarao sa saradnikom lista “Politiko”.

Međutim, slobodni britanski novinar Oliver Kerol koji piše za “Independent” i “Politiko” ima ne samo snimljen razgovor nego i prepisku sa Kolomojskim kad je intervju dogovaran. Oliver Kerol dobro govori ruski, jer je posljednjih godina živio i radio u Kijevu.

Intervju je trajao tri i po sata, a Kolomojski je pričao o tome što je razgovarao sa Julijom Timošenkom dva puta uoči posljednjih izbora 2014. godine u Ukrajini na kojima je Julija dobila 13 odsto glasova.

- Nijesam mogao da je podržim, jer je ona prostitutka. Ne može se biti ,,malo trudna”, odnosno biti istovremeno i u opoziciji i u vladi, kazao je Kolomojski.

On je objasnio zašto se nije dogovorio ni sa drugim kandidatom na izborima predsjednikom Petrom Porošenkom.

- Sadašnji predsjednik Porošenko se jedino razlikuje od prethodnika ,,nepismenog diktatora” Viktora Janukoviča po tome što je obrazovaniji. Zato je Porošenko ,”obrazovani uzurpator”, kazao je Kolomojski.

Poslanik Vrhovne rade iz Bloka Petra Porošenka novinar Sergej Leščenko koji poznaje britanskog novinara poručio je oligarhu Igoru Kolomojskom da komunicira sa novinarima samo kad je trijezan.

Kolomojski je ispričao u intervjuu britanskom novinaru kako je finansijski podržavao Mihaila Sakašvilija na izborima u Gruziji. Kad je Kolomojski postao gubernator Dnjepropetrovske oblasti i veliki kritičar ruskog predsjednika Putina njemu je u posjetu dolazio Sakašvili i hvalio ga držeći mu zdravice. Milijarder je ispričao kako je vodio Sakašvilija da krstare na jahti u Hrvatsku a predsjednik Gruzije je bio sa svojom ljubavnicioom ,,sa velikim grudima” - tadašnjom ministarkom ekonomije.

Ovih dana Kolomojski je dobio na sudu gubernatora Odese bivšeg predsjedniika Gruzije Mihaila Sakašvilija koji će morati da mu se izvini na jednom od ukrajinskih TV kanala. Sud je smatrao da Sakašvili nema dokaza za to što je rekao 19. jula ove godine da je Kolomojski švercovao u Odeskoj oblasti i nije plaćao porez državi. Interesantno je da je Sakašvili minulih dana ponovo tvrdio kako zemlja gubi više od pet milijardi dolara, zbog toga što se bogati bave mahinacijama podmićujući činovnike.

Novosti.rs

Portal Analitika