Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Savjet će o Solani odlučiti po zakonu

U Nikšiću je danas počela gradnja zgrade za penzionere sa 75 stanova, vrijedna 1,7 miliona eura, za koju su kamen temeljac položili premijer Milo Đukanović i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.
ĐUKANOVIĆ: Savjet će o Solani odlučiti po zakonu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kovačević je kazala da je riječ o projektu koji bi trebalo da bude završen početkom 2017. godine, a čija je realizacija počela ubrzo nakon što je predložena ideja o gradnji stanova za one građane Nikšića koji su, kako je navela, časno i pošteno završili svoj radni vijek, a nijesu sebi obezbijedili krov nad glavom.

Prema njenim riječima, Vlada je obezbijedila plac za gradnju tako što su izmirena zaostala dugovanja prema radnicima Autoprevoznog, kome je zemlja pripadala.

“Naše učešće bilo je i u novčanom iznosu, ne malom. To znači da će ovo biti najjeftiniji stanovi u Crnoj Gori, a njihovi budući korisnici dobiće krov nad glavom u kratkom roku, uz manji iznos sredstava u odnosu na druge opštine”, kazala je Kovačević.

Ona je istakla da Crna Gora u ovoj godini “veliko gradilište, bilo da se radi o stanovima za penzionere ili socijalne slučajeve, što je pravi primjer brige Ministarstva i Vlada Crne Gore”.

Kovačević je saopštila i da su obezbijedili veliki dio sredstava iz regionalnog stambenog projekta, i da će nastojati da, najkasnije do 1. aprila naredne godine, raspišu tender za gradnju doma za stare.

“U toku je izrada projekta, koji ćemo dostaviti Evropskoj banci za razvoj poslije Nove godine, a u januaru i dobiti konačnu odluku koliki je iznos sredstava sa kojima ćemo raspolagati u narednom period”, rekla je Kovačević.

Ona je iskazala veliku zahvalnost lokalnoj samoupravi Nikšića koja bi, kako je navel, mogla poslužiti kao primjer dobre prakse, jer su realizovani svi projekti koji su planirani tokom devet mjeseci.

Đukanović je kazao da “jedan dio javnosti nije dobronamjeran prema svemu onome što se događa u Crnoj Gori”.

“Siguran sam da postoji dio javnosti koji se pita da li je ovo dovoljno veliki projekat da bi tražio angažman i prisustvo predsjednika Vlade. Sa posebnim zadovoljstvom sam ovdje, i ovo smatram jako velikim projektom”, kazao je Đukanović.

On je podsjetio i na započetu gradnju autoputa, kako je kazao, najvećeg projekta u istoriji Crne Gore, gledano po finansijskim pokazateljima, kao i na “nekoliko veoma važnih projektaa u oblasti energetike, koji ukazuju da će Crna Gora uskoro biti energetski održiva i stabilna za dinamičan industrijski i ukupan ekonomski razvoj”.

milonk22d

“Ovaj projekat je za mene veoma važan, jer ukazuje da smo uprkos krizi kroz koju smo prošli, uspjeli da sačuvamo samu suštinu društvene vrijednosti Crne Gore - odgovornosti, solidarnosti i humanosti”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, započeta gradnja stambene zgrade za penzionere u Nikšiću pokazuje socijalnu senzibilnost Crne Gore prema kategorijama stanovništva koje, nažalost, za svog radnog vijeka nijesu uspjeli dobiti punu satisfakciju za predani i profesionalni angažman.

Đukanović je poručio da je taj projekat u Nikšiću samo jedan od pokušaja da se crnogorsko društvo i država oduže penzionerima za njihov doprinos tokom radnog vijeka nastanku novih vrijednosti u crnogorskom društvu.

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je da je ideja za izgradnju te zgrade potekla prije pola godine, i da žele ispraviti greške počinjene prema penzionerima.

“Opština je obezbijedila plac, oslobodila plaćanja komunalija za gradnju, a uredićemo i zemlju oko objekta. Očekujemo da će, kada sve bude realizovano, to biti najjeftiniji kvadratni metar stambenog prostora u Crnoj Gori”, kazao je Grbović.

Predsjednik Udruženja penzionera Ivan Krsmanović kazao je da u Nikšiću ima 15, 7 hiljada penzionera i da je izgradnja te zgrade od velikog značaja, jer će pod povoljnim uslovima biti riješeno stambeno pitanje za 75 porodica.

“Izgradnjom ovog objekta stvaraju se preduslovi za rješavanje stambenog pitanja velikog broja penzionera. Od 75 stambenijh jedinica, 15 je garsonjera i 60 jednosobnih stanova”, kazao je Krsmanović.

Tokom radnog boravka u Nikšiću, Đukanović i Kovačević obišli su i lokaciju na kojoj se nalaze vojni objekti pod Trebjesom, a koji će biti rekonstruisani u dom za stare.

Savjet će o Solani odlučiti po zakonu

Savjet za privatizaciju će, kada je u pitanju Solana, donijeti odluku koja će biti u skladu sa zakonom i u cilju razvoja ekonomije i države, poručio je premijer Milo Đukanović.

On je novinarima u Nikšiću, na pitanje da li će Savjet na sjutrašnjoj sjednici donijeti odluku o plaćanju tržišne naknade za Solanu, i kakav je predlog odluke Savjeta s obzirom na to da je ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker poručila da Crna Gora neće moći da otvori poglavlje 27 ako se ugrozi Solana, rekao da još ne zna šta je na dnevom redu Savjeta.

„To je tek sjutra, i toliko daleko od mojih današnjih obaveza. Pogledaću to sjutra, i kao presjedavajući Savjeta donijeti odluke koje možda neće biti svima po volji i u skladu sa svačijim očekivanjima, ali hoće u skladu sa onim što je pravni sistem i naša društvena odgovornost za budući razvoj naše ekonomije i države“, kazao je Đukanović.

Mina biznis; RTCG

Portal Analitika