Društvo

BRAJOVIĆ: Više od 1,6 miliona putnika opsluženo na aerodromima u Tivtu i Podgorici

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović razgovarao je danas sa generalnim direktorom Evropske agencije za sigurnost vazdušne plovidbe Frenkom Brenerom.
BRAJOVIĆ: Više od 1,6 miliona putnika opsluženo na aerodromima u Tivtu i Podgorici
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ministar se zahvalio na ovoj značajnoj posjeti i kazao da je veoma zadovoljan napretkom u oblasti vazdušnog saobraćaja i podrškom koju ta međunarodna organizacija pruža Crnoj Gori. Naša država je učinila mnogo kako bi dostigla standarde koje propisuje Evropska Unija, a benefiti su već vidljivi.

Ministar Brajović je istakao posebno zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta ONE STOP SECURITY, što predstavlja ogroman uspjeh za našu državu. On je kazao da imamo dva međunarodna aerodroma na kojima je broj opsluženih putnika u konstantnom porastu, tako da u posljednjoj godini imamo preko milion i 600 hiljada putnika na aerodromima Tivat i Podgorica. On je pohvalio dosadašnja dostignuća u oblasti vazdušnog saobraćaja i naglasio da su tome doprinijeli svi vazduhoplovni subjekti, a naročito Agencija za civilno vazduhoplovstvo i Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Generalni direktor EUROCONTROL-a Frenk Brener čestitao je Crnoj Gori na otvaranju poglavlja 14 - Saobraćajna politika, i na svim ostalim postignutim rezultatima kojima smo dostigli evropske standarde u bezbjednosti i sigurnosti vazdušnog saobraćaja. Organizacija EUROCONTROL ima 41 državu članicu i formirana je 1963. godine sa ciljem da se vazdušni prostor Evrope uspješno suoči sa predviđenim rastom saobraćaja i da se održi visok nivo sigurnosti, smanje troškovi i poštuje životna sredina.

Obećana je i pomoć Agenciji za civilno vazduhoplovstvo kroz realizaciju nekoliko projekata.

Susret sa Brenerom bio je prilika i da se razgovara oko modaliteta za dodatno unaprjeđenje saradnje, kao i aktivnosti za definisanje procedura za slijetanje pri uslovima smanjene vidljivosti i eventualnog noćnog slijetanja na aerodromu u Tivtu.

Sastanku u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva prisustvovao je i direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović.

Portal Analitika