Abiznis

DNP: Krediti iz Abu Dabija stimulansi za monopolizaciju crnogorske poljoprivrede

Pompezno najavljivani krediti iz sredstava Abu Dabi razvojnog fonda po kriterijumima predviđenim za aplikaciju, zapravo su dodatni stimulansi za potpunu monopolizaciju crnogorskog poljoprivrednog tržišta, tvrde u Demokratskoj narodnoj partiji.
DNP: Krediti iz Abu Dabija stimulansi za monopolizaciju crnogorske poljoprivrede
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Potpisivanjem prvih ugovora  o kreditnim aranžmanima sa pomenutim fondom kroz strukturu potpisnika najbolje se vidi da su naše tvrdnje bile opravdane", ističu u DNP-u.

Prema njihovim riječima, iako prezentovani i najavljivani kao spasonosna pomoć crnogorskoj poljoprivredi potpuno je jasno da sa stanovišta malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača pomenuti kreditni ugovori ne predstavljaju nikakvu korist nego očiglednu štetu.

"A da se naša poljoprivreda nalazi pred iznenadnim procvatom, potvrđuje i to što je  kompanija Vektra-Jakić, vlasništvo biznismena Dragana Brkovića, poznatog tranzicionog grobara privrednih subjekata, pojavljuje kao jedan od potpisnika ugovora. Sa žaljenjem konstatujemo da se na ovakav način ne štiti naša poljoprivreda i poljoprivrednici nego im se direktno pogoršava i onako težak položaj na tržištu kroz projekat totalne monopolizaciji od kojeg će samo uski krug privilegovanih imati koristi", kazali su u DNP-u.

Iz DNP-a tvrde da je resorni ministar neozbiljan.

"O ozbiljnosti ministra najbolje govori odnos prema našim argumentovanim tvrdnjama da za kredit od 50 miliona eura iz Abu Dabija mogu jedino konkurisati arapski šeici i možda poneki crnogorski ekstra-profiter, koje je ministar Ivanović obrazlagao besmislicama o lančanim koristima kredita, najavljući najveću korist za one koji nisu mogli da za njih apliciraju čineći otvoreni atak na inteligenciju kompletne populacije a posebno poljoprivrednika", zaključuju u DNP-u.

Portal Analitika