Svijet

Francuska i Rusija će pojačati vojnu saradnju

Rusija i Moskva pojačaće razmjenu vojnih podataka vezanih za operacije protiv grupe Islamska država u Siriji, rekao je danas u Moskvi francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian.
Francuska i Rusija će pojačati vojnu saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Biće razmjenjivani podaci o broju vazdužnh udara i lokaciji terorističkih grupa, rekao je francuski ministar na konferenciji za novinare poslije sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom.

"To se konkretno odnosi na približavanje naših vojnih obavještajnih službi... Možemo kroz jako povjerenje da uspostavimo veću efikasnost", rekao je on i dodao da su te veze već postojale, ali da je potrebna pojačana saradnja.

Dvije zemlje su se takođe dogovorile da ojačaju razmjenu podataka o stranim borcima prisutnim na sirijskoj teritoriji, rekao je Le Drian.

"Ne radi se o savezu već o koordinaciji", rekao je Le Drian i dodao da postoji glavni neprijatelj, a to je Islamska država.

Posjeta Le Driana nastavak je posjete predsjednika Fransoa Olanda koji se sastao s svojim kolegom Vladimirom Putinom 26. novembra u Moskvi u nastojanju da izgradi širu koaliciju u borbi protiv Islamske države poslije napada u Parizu.

"Treba da sprovedemo jedan broj uputstava koja su nam data", rekao je Le Drian danas.

Šojgu je rekao da dvije zemlje treba da preciziraju određene aspekte saradnje na tlu kao i u vazduhu.

Portal Analitika