Društvo

LDS Charities donirala Crvenom krstu 300 invalidskih kolica

Crvenom krstu Crne Gore stigla je pošiljka od 300 invalidskih kolica, koja su donacija LDS Charities, dobrotvorne američke organizacije Svetaca posljednjeg dana.
LDS Charities donirala Crvenom krstu 300 invalidskih kolica
Portal AnalitikaIzvor

Saradnja sa ovom američkom organizacijom počela je ptrije tri godine, LDS, uglavnom vođena volonterima, radi samostalno ili u saradnji sa drugim dobrotvornim ustanovama i vladinim organizacijama.

Humanitarni radnici organizuju projekte širom Balkana donirajući invalidska kolica, obezbjeđujući novac i sredstva ugroženim područjima, a bračni parovi, to jest članovi organizacije dobrovoljno i o svom trošku provode u prosjeku 18 mjeseci u zemlji realizujući različite projekte, koristeći novčana sredstva koja su donirali članovi crkve.

LDS je do sada pomagala romskoj populaciji na Koniku, uručili su donaciju tokom vanrednog stanja, uredili Klub za stare u Plavu, a tu je i projekat obezbjeđivanja invalidskih kolica i ostalih pomagala.

Iz Crvenog krsta su podsjetili da su za dvije godine dobili tri pošiljke invalidskih kolica sa ukupno 865 komada, što sa posljednjom pošiljkom iznosi 1.165 kolica i ostalih pomagala.

Ukupna vrijednost svih primljenih pošiljki iznosi oko 130.000 američkih dolara, pa je do sada podijeljeno preko 700 invalidskih kolica širom Crne Gore.

"Invalidska kolica i pomagala su dostupna svim pojedincima u Crnoj Gori kojima je neophodna takva vrsta podrške, i to putem opštinskih organizacija Crvenog krsta. Naime, sve organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori imaju po najmanje jednog predstavnika koji je obučen da odradi precizna mjerenja i prilagodi kolica pojedinačnom korisniku. Na taj način, sve osobe kojima su potrebna invalidska kolica u prilici su da dobiiju kolica koja odgovaraju njihovom stanju. Svim korisnicima su na raspolaganju dvije vrste kolica, odnosno standardna, koja su uglavnom namijenjena za kućnu upotrebu, kao i rough rider koja su namijenjena aktivnijim osobama koje dosta vremena provode vani", pojasnili su iz Crvenog krsta.

Portal Analitika