Politika

Granica sa Kosovom po Ustavu iz 1974.

Crna Gora i Kosovo nemaju problem sa granicom, jer je sporazum o demarkaciji određen na osnovu granica iz Ustava 1974. godine, saopšteno je iz Stejt dipartmenta.
Granica sa Kosovom po Ustavu iz 1974.
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju se navodi da je poštovanje tog sporazuma jedan od uslova za viznu liberalizaciju Kosova.

“Granice koje su predstavljene 2008. godine podudaraju se u svim detaljima sa onim koje su dogovorene sprazumom ove godine. Podsjećamo da je sporazum o demarkaciji jedan od uslova Evropske unije (EU) za viznu liberalizaciju i važan korak za Kosovo na putu ka EU”, kaže se u izvještaju.

Navodi se da je prilikom poređenja mapa od 1940. do 2015. godine ustanovljeno da se granica utvrđena sporazumom gotovo podudara sa onom koja je utvrđena 1974. godine.

U izvještaju se, kako prenose podgorički mediji, ističe da su komisije za demaokraciju poštovale i granice katastarskih opština.

Kosovska opozicija mjesecima traži poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demakraciji, tvrdeći da su načinjeni na štetu Kosova, zbog čega blokira rad parlamenta.

Crnogorska Vlada izrazila je nedavno spremnost za preispitivanje granica sa Kosovom iako je u avgustu razgraničenje sa Kosovom potpisano u Beču pred zvaničnicima EU, nakon čega su ga obje vlade potvrdile i proslijedile parlamenatima.

Portal Analitika