Društvo

Rakočević: Nećemo dozvoliti šatore ispred Skupštine

Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada Podgorica Marko Rakočević rekao je da Demokratskom frontu neće biti dozvoljeno da postavi šatore ispred Skupštine Crne Gore. On je saopštio da je to potpuno neutemeljen zahtjev, koji nema uporište u pravnom sistemu.
Rakočević: Nećemo dozvoliti šatore ispred Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

Rakočević je za Dan kazao da DF, ukoliko želi, od MUP-a može da dobije odobrenje za organizovanje javnog okupljanja, ali da ni u kom slučaju to ne znači da može da računa na postavljanje šatora.

„Potrebno je pojasniti da naše zakonodavstvo ne poznaje kampovanje na javnim površinama. Ako to bude opet urađeno, ti šatori će biti uklonjeni, kao što je to rađeno i ranije. Moraju se obezbijediti komunalni red i bezbjednost, u skladu sa zakonom. Svako drugačije postupanje biće sankcionisano, jer je to naša obaveza“, rekao je Rakočević.

On je naglasio da tvrdnje organizatora protesta da MUP dozvoljava ta okupljanja ne mogu da budu osnov za postavljanje šatora na javnoj površini, konkretno na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred parlamenta. Kako je istakao, svako odobrenje MUP-a ima vremenski raspored od kada do kada ta okupljanja mogu trajati.

„U ovom slučaju, to odobrenje je jasno definisano i ne odnosi se na bilo kakvo kampovanje, te je stoga jedina opcija da se postupi u skladu sa zakonom. Kao što je i ranije isticano u javnosti, postoji mogućnost organizacije kampovanja isključivo sportskog karaktera, a to se definitivno ne odnosi na politička okupljanja“, saopštio je Rakočević.

Sa protesta Demokratskog fronta u nedjelju, na kojem je, prema procjenama organizatora, prisustvovalo više hiljada građana, poslata je poruka - zahtjev za formiranje prelazne vlade i održavanje fer izboraa. Ukoliko im se ne ispune zahtjevi, organizatori su poručili da će ponovo kampovati ispred Skupštine. Novi protest najavljen je za srijedu u 18 časova. Na prethodnom protestu nije bilo incidenata, kao ni na nedavnim okupljanjima DF-a.

Portal Analitika